IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел намекна за нов фронт на търговския конфликт между ЕС и САЩ

Възможно е американските интернет гиганти да се окажат следващата жертва на спора между Брюксел и Вашингтон

17:46 | 15.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че е възможно да бъде открит нов фронт на търговския спор между Европейския съюз и САЩ. По думите ѝ европейските стратегически интереси зависят от бъдещето на европейската автомобилна индустрия, намеквайки за възможни действия срещу американските интернет гиганти.

Също както американският президент Доналд Тръмп посочи националната сигурност като причина за налагането на мита върху германските коли, така според Меркел „ние трябва да помислим за стратегическата важност на европейската автомобилна индустрия за ЕС, така че да можем да подготвим размяна със САЩ“.

Тръмп неведнъж е отправял критики към Европа, и най-вече Германия, за поддържането на големи търговски излишъци със САЩ, обещавайки да сложи край на тези практики.

В реч по време на събитие, отбелязващо 70 години от германския икономически модел на т. нар. „социален пазар“, тя заяви, че пазарното надмощие на американските интернет платформи също представлява предизвикателство пред европейския социален модел.

„Икономиката на платформите е голям проблем“, каза канцлерът. „Тя е предизвикателство както за нашите регулатори на конкуренцията, така и за европейските, и повдига въпроса за това дали те трябва да се намесят по въпроса със значителната концентрация на големи платформи от САЩ“, заяви Меркел.

Тази седмица Меркел остро се противопостави срещу възгледите на американския президент за търговските отношения САЩ-Европа, посочвайки, че с включването на репатрираната европейска печалба от американските интернет гиганти Вашингтон ще има излишък по текущата сметка.

Но въпреки че заплаши с ответни действия, ако САЩ се придържат към твърдата си позиция за митата, тя наблегна на това, че все пак страната предпочита да се придържа към многостранните договори.

„Може – разбира се, да се каже, че във времена на разрушителни промени са необходими напълно различни методи“, посочи канцлерът. „Но изходът от този подход е толкова несигурен и толкова много е заложено на карта, че трябва поне да се опитаме (да сключим – бел. ред.) многостранни споразумения“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Меркел сега се напъва да увлече и други в търговската война, ама да вземат да докажат, че са за единство! Например да въведат визи за американците, както те искат за държави от ЕУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 5 години
Меркел сега се напъва да увлече и други в търговската война, ама да вземат да докажат, че са за единство! Например да въведат визи за американците, както те искат за държави от ЕУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
fri
преди 5 години
Не изопачавайте, фалшива медия!Търговският конфликт не е между ЕС и САЩ, а е между Гирмания и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още