IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Отношенията на Европа със САЩ остават фундаментални за сигурността*

Въпреки това канцлерът настоява континента „да вземе съдбата си в собствени ръце“

13:44 | 16.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел по време на днешната реч пред парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел по време на днешната реч пред парламента. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отношенията на Европа със САЩ все още са фундаментални за сигурността в световен мащаб, независимо от различията с администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

„Въпреки всички проблеми, които имаме тези дни, трансатлантическите отношения са – и остават, от изключително значение“, заяви Меркел, цитирана от Bloomberg. В същото време тя отново повтори позицията си, че Европа „трябва да вземе съдбата си в собствени ръце“.

В реч пред Бундестага, в която канцлерът очерта политическия си дневен ред за идните месеци, тя заяви, че трансатлантическите отношения са били поставени на изпитание от „различия в мненията“ и особено от излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

По думите ѝ макар и сделката с Техеран да „не е идеална“, тя е най-добрата рамка за ограничаване на иранската ядрена програма.

„Въпросът е дали може да разговаряте по-добре, ако премахнете споразумението или останете в него... Според нас по-добри разговори могат да се водят, ако останете“, посочи тя, цитирана от Ройтерс.

По-рано тази седмица европейските сили заявиха, че ще се опитат да запазят договора от 2015 г. въпреки напускането на САЩ, но признаха, че ще им бъде трудно да осигурят гаранциите, които Техеран иска.

В рамките на споразумението между Иран и международната група „5+1“ (Великобритания, САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия) голяма част от санкциите срещу Техеран бяха отменени в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма и стриктен контрол от страна на ООН.

Миналата седмица обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че излиза от договора, който той неведнъж е критикувал като недостатъчен.

В изказване от края на миналата седмица Меркел посочи, че действията на САЩ спрямо Иран подкопават доверието в световния ред. Напомняйки и за решението на Тръмп да изтегли САЩ и от Парижкото споразумение за климата, канцлерът допълни, че не може „всеки да прави каквото си поиска“.

По време на своето изказване пред парламента канцлерът също така заяви, че правителствата трябва да увеличат усилията си за обединяване на еврозоната, тъй като „международната гледна точка върху съвместните парични съюзи посочва, че трябва да съществува някакъв елемент на последна инстанция“, заяви канцлерът.

Нейната забележка отразява натиска върху едни от по-големите европейски икономики – особено Германия и Франция, за постигането на прогрес по договаряне на съвместни политики, на фона на приближаването на Европейската централна банка (ЕЦБ) към прекратяване на програмата си за изкупуване на облигации.

Меркел също така заяви, че макар и 19-членната еврозона да се възползва от икономическия растеж и понижението на безработицата, „не можем да се задоволим с това, защото всички знаем, че в момента ЕЦБ провежда политика, която няма да продължи по този начин неопределено време“. 

По думите ѝ един от факторите за засилване интеграцията на еврозоната е създаването на Европейски валутен фонд, който да наследи Европейския стабилизационен механизъм.

* Информацията е актуализирана към 14:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още