IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Трябват усилия, за да не се превърне търговският конфликт във война

Канцлерът подчерта, че доброто функциониране на световната икономика зависи от сътрудничеството между страните като партньори

13:47 | 04.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще положи всички усилия, за да избегне търговска война със САЩ, но Вашингтон трябва да се присъедини към тези усилия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага, цитирана от БТА.

По думите ѝ „трябва да се положат всички усилия, за да се избегне превръщането на конфликта в истинска война, но разбира се за това са нужни две страни". Меркел подчерта, че доброто функциониране на световната икономика зависи от сътрудничеството между страните като партньори.

Канцлерът отправи предупреждение директно към президента на САЩ Доналд Тръмп, че има опасност от истинска търговска война, ако Вашингтон приложи на практика заплахата си да обмитява вносните автомобили.

Съединените щати вече са в основата на търговски конфликт, след като увеличиха митата за вноса на стомана и алуминий и могат да предизвикат истинска търговска война ако въведат мита за вноса на коли, изтъкна тя.

Пред депутатите канцлерът коментира и актуалната тема с миграционната политика на Берлин, която изправи пред сериозен риск управляващата ѝ коалиция. Меркел отново повтори позицията си, че въпросът за справяне с миграцията към и в Европейския съюз може да предопредели оцеляването на блока, предаде БТА.

Меркел заяви, че ЕС се надява да предложи на жителите си единна позиция за миграцията, която да е надеждна и реалистична в юридически план. Трябва да бъде установен режим за всеки тип миграция, така че хората да знаят, че законът и редът се спазват, каза германският лидер.

Меркел също така подчерта, че Германия ще изпълни ангажиментите си за увеличаване на разходите за отбрана и ще остане надежден партньор на НАТО.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Или просто PR и самореклама колко добре управляваме "кризите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още