IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли рестрикциите в директивата за авторското право да изгонят компании?

Рестрикциите може да забавят развитието на бизнеса и иновациите, посочи адокат Ана Лазарова, председател на сдружение Цифрова република

19:40 | 19.06.18 г. 1
Могат ли рестрикциите в директивата за авторското право да изгонят компании?

Рестрикциите, заложени в новата директива за авторското право на ЕС и регламента GDPR, може да повлияят негативно на бизнеса. Това прогнозира адвокат Ана Лазарова, председател на сдружение Цифрова република, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Толкова много рестрикции може да очакваме, че ще забавят развитието на бизнеса, иновациите. Много компании, предвид правната несигурност, която се създава, биха предпочели да изнесат бизнеса си извън ЕС“, смята тя.

Конкретно за новата директива за авторското право на ЕС Лазарова посочи, че съдържа няколко разпоредби, които са притеснителни за бизнеса.

„В момента всички експерти се концентрират върху член 13 като може би най-радикалната мярка, която ЕС се опитва да приеме при регулацията на отношенията в интернет. Непредвидимо е как директивата ще се отрази на практика, като дори самите политици не са наясно, коменитира адвокатът.

Според Ана Лазарова няма как бизнесът да бъде повлиян благоприятно, доколкото става въпрос за скъпи мерки.

„Това, което знаем, че е имплементирано като контент ID на YouTube. Самите Google казват, че разработката им е струвала 60 млн. евро. SoundCloud също знаем, че използва такава система за авторско право на съдържание и съм попадала на информация, че по 3 млн. евро годишно те харчат за поддръжката и оптимизацията на тази система. Говорим за много скъпи системи, особено когато потокът информация е голям“, добави адвокатът и заяви, че Член 13 си остава най-дискутираният в директивата.

Тя напомни, че бяха предложени различни ревизии на текста и добавени различни неща.

„В парламента текстът, който ще се гласува, и този в Съвета бяха различни. Тенденцията е да се отговори на притесненията на широката общественост, за съжаление не съвсем по същество“, смята Ана Лазарова.

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
vstoykov
преди 5 години
Двете най-големи заплахи за ЕС в момента са Европейската комисия и Европейският парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още