IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва даде един месец на Лондон да намали дипломатите си в Русия

Външното министерство на страната привика посланиците на страните, експулсирали руски дипломати

15:59 | 30.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">Британският посланик Лори Бристоу на излизане от минитерството. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Британският посланик Лори Бристоу на излизане от минитерството. Снимка: Ройтерс

Руското външно министерство съобщи, че е дало на Великобритания срок от един месец да намали броя на дипломатите си в Русия до този на руската дипломатическа мисия във Великобритания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В изявление на министерството на външните работи се съобщава, че днес е бил извикан британският посланик в Москва Лори Бристоу и му е била предадена протестна нота. В нея се казва, че британските "провокативни действия" са довели до решението на много западни правителства да изгонят десетки руски дипломати от техните столици.

След срещата Бристоу съобщи пред журналисти, че е обсъдил с руското министерство на външните работи стъпките, предприети от Москва и Лондон във връзка със случая "Скрипал", предаде ТАСС.

"Току-що обсъдихме развоя на ситуацията около случая в Солсбъри и стъпките, които предприеха двете страни. Няма да навлизам в детайли", каза дипломатът. Той повтори, че на територията на Великобритания е "било използвано химическо оръжие", както и че Лондон и досега не е получил никакви разяснения от Москва.

Днес в министерството бяха извикани и ръководителите на дипломатическите мисии на страните, експулсирали руски дипломати. На тях също са им връчени протестни ноти и са били уведомени за ответните мерки, които Русия предприема в конфронтацията със Запада заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, предаде Ройтерс.

Служители на посолствата на Франция, Германия, Италия, Полша, Холандия, Хърватия, Белгия, Украйна, Швеция, Австралия и Чехия са били във външното министерство в Москва.

Ведомството каза, че е извикало представители на "редица страни, предприели неприятелски действия срещу Русия в солидарност с Великобритания заради случая Скрипал".

Германският посланик Рюдигер фон Фрич каза на излизане от сградата, че Русия има да отговаря на въпроси за отравянето на Скрипал, но че Берлин остава отворен за диалог с Москва.

Посланичката на Холандия Рене Йонес-Бос посочи пред репортери, че Москва експулсира двама холандски дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още