IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва обеща съдействие на "Росатом" за промотиране на външните пазари

Руското правителство ще насърчи ядрената корпорация да излезе на новите пазари, за които има планове, обясни Дмитрий Медведев

17:05 | 18.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Руското правителство ще оказва на „Росатом“ максимално съдействие за укрепване на позициите и промотирането й на външните пазари. Това заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев на среща с генералния директор на корпорацията Алексей Лихачов, пишат от пресцентъра на "Росатом".

„Работата на външните пазари е най-важната съставна част от дейността на компанията. „Росатом“ е най-големият международен играч на пазара на услугите, свързани със строителството на ядрени централи. По линия на правителството ние ще оказваме на компанията максимално съдействие, за да се укрепят тези позиции и по възможност да се насърчи „Росатом“ да излезе на новите пазари, за които има планове“, заяви Медведев.

На свой ред Лихачов каза, че корпорацията има всички аргументи да поиска от правителството ускоряване на новия атомен енергиен комплекс в Томска област.

„Бързите реактори, особено с метален топлоносител, са изключително безопасни. В град Северск, Томска област, се реализира проектът „Пробив“ и ние имаме всички аргументи, за да помолим правителството с ускорени темпове да въведе капиталното строителство в близките години в Томска област“, обясни той.

Става дума за строителството на опитно-демонстрационния енергиен комплекс на основата на реактора на бързи неутрони с оловен течнометален топлоносител БРЕСТ-ОД-300.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още