IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ запази икономическата си прогноза за ръст от 1,7% в Русия въпреки санкциите

Световната банка очаква нарастване на БВП от 1,5 до 1,8 на сто за 2018-2020 г.

20:39 | 23.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) запази прогнозата си за икономически растеж на Русия от 1,7 на сто през 2018 година въпреки санкциите, заяви пред журналисти ръководителят на мисията на фонда в Москва Ернесто Рамирес Риго, цитиран от ТАСС.

По думите му в страната действат няколко различни фактора, санкциите не са единствените, които влияят на макроикономическата ситуация. Фондът е на мнение, че не разполага с достатъчно информация, за да преразглежда прогнозите си, допълни Рамирес, цитиран от БТА. 

Освен това според него цената на петрола нараства повече от очакваното и това компенсира въздействието на санкциите.

МВФ смята за необходимо да се доведат докрай мерките за прочистване на банковата система в Русия предвид оздравяването на няколко големи чатни банки през 2017 година, се казва в документ на институцията.
В резултат на това оздравяване се е увеличил делът на държавното участие в сектора, възникнали са въпроси за адекватността на финансовата отчетност и е станала още по-очевидна необходимостта от по-нататъшно усъвършенстване на надзора, е посочено в документа.

В доклад на Световната банка, цитиран от ТАСС, се казва, че възстановяването на икономиката на Русия продължава на фона на относително високите цени на петрола, което подобрява макроикономическата стабилност, но перспективите за увеличение на БВП в периода 2018-2020 година са ограничени в рамките на 1,5-1,5 на сто годишно. При все това в краткосрочна перспектива тези прогнози могат да се променят под влияние на динамиката на цените на петрола, е посочено в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Не ве многознайко. Растежа е по-малко от 1%, останалото е зависещ само от борсите възходящ тренд на въглеводороди, метали и други суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още