IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намери ли ЕС решение за миграционния натиск?

В момента има разделение на ЕС, горе-долу и числово, въпреки че държави, с които Меркел има договорка, са ключови, заяви политологът Любомир Стефанов

23:16 | 02.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След срещата на върха в Брюксел се взе решение да се промени досегашният режим за мигрантите, което означава, че хора, влезли в ЕС и успели да стигнат до вътрешните държави, ще бъдат връщани на първите държави, в които са влезли. Това посочи политологът Любомир Стефанов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Канцлерът Меркел като основен двигател на новото предоговаряне (вследствие на вътрешнополитическото напрежение и вследствие на нарасналата необходимост) е постигнала предварително споразумение с 14 държави, които да участват в тази схема за релокация на мигранти. От друга страна пък България застана против този план, като заяви, че такъв тип политика всъщност не е решение на проблема и трябва да се гледа по-дългосрочно и визионерски. Изненадващо като подход от наша страна, но интересно като предложение“, заяви Стефанов.

По думите му спорът се е задълбочил при дефинирането на процеса и условията, по които мигрантите да се връщат към външните държави на ЕС.

„Премиерът Борисов поиска засилване на граничния контрол и допълнителна помощ – както техническа, така и финансова и чисто логистична на външните държави – Испания, Франция, Италия, Гърция и България“, посочи той.

„В момента има разделение на ЕС, горе-долу и числово, въпреки че държави, с които Меркел има договорка, са ключови“, добави още Стефанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още