IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството по отношение на доходите в България се задълбочава

Най-богатите българи са получавали 8,2 пъти повече от най-бедните в страната, показват данни на Евростат

18:04 | 26.04.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неравенството в българското общество по отношение на доходите се задълбочава през годините, показва последното проучване на Евростат.

От данните е видно, че страната ни е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в Европейския съюз.

Европейската статистическа служба посочва, че 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. През 2016 година разликата е била 7,9 пъти.

За сравнение, средно в ЕС (по данни за 2016 г.) разликата между доходите на най-богатата прослойка в общността и най-бедните е 5,2 пъти.

Най-ниска е тази разлика в Чехия (3,5 пъти) и Словения (3,6 пъти). Сред страните с голяма ножица между доходите са още Румъния (7,2 пъти), Испания и Гърция (по 6,6 пъти).

Евростат отбелязва, че разликата в доходите се разширява най-бързо в България. През 2008 година най-богатите у нас са получавали 6,5 пъти повече спрямо най-бедните, а през 2017 година разликата е 8,2 пъти, или увеличение от 1,7 пункта. В Испания и Литва повишението е от 1 п.п.

Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите намалява най-бързо в Латвия - от 7,3 през 2008 година до 6,3 през 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Кретено-масонски капитализъм и равенство са антоними. Всички хора са равни, ама братята кретено-масони от ложите са по-равни от другите, особено когато става въпрос за мозъка, забавното в случая е, че те си мислят, че са мн умни, докато не осъзнават докъде предстои да докарат света заради елементарният си начин на мислене. Тази кретено-масонска его-парадигма предстои да бъде изтрита от лицето на земята, мултиизмерни космически процеси, както казвах вече хиляда пъти, капитализмът е най-глупавото нещо, според което може една цивилизация да функционира, предстои да го разберете следващите години на фона на обективната реалност на Космоса. Не разбрахте ли, че така изградената кретено-масонска капиталистическа система има за цел само и единствено да държи един деградирал в съзнанието егоистичен елит на върха на пирамидата, а останалата част от населението на земята да им обслужва 0лиг0дренските интереси, в крайна сметка това не води до нищо положително, предстои да го видите. С толкова акъл - толкова положителни резултати за човешката цивилизация. Специално за БГ, ако толкова вярвате на политическите класи и кретено-масонските бизнес елити на страната, които за 30 години я разграбиха отвсякъде и не оставиха никакъв шанс да се развие нормална икономика и средна класа, добре, изтеглете заеми и започнете частен бизнес да видите как е, особено ако сте в провинцията, успех ви желая от все сърце! Хайде, че хрантутниците са гладни, пълнете хазната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
kane
преди 5 години
капитализъм=неравенство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
data
преди 5 години
Айде пролетариата - да подкарваме темата за прогресивното облагане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
retro_69
преди 5 години
А бе кой ги пише тия дебиилни статии...Най-бедните 20%,ще рече -хора с доходи под 330лв. Ще умножа 8 х 300 лв.=2400лв.Излиза,че най богатите българи изкарват по около 2400 лв. Бу-ха-ха-ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 7
Tantum
преди 5 години
Който е кадърен и разбира, инвестира. Другите нека си вярват каквото си искат. Техен проблем е, че оставят новините да им промиват мозъците и да всяват страх в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
mrynmryn
преди 5 години
И ще продължава, не случайно има толкова много пари на влог, защото дори гражданите на страната, не вярват в икономиката ни и никой не иска да инвестира, какво остава за външни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още