IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има министри от "Подемос" в новото испанско правителство

Съставът на новия кабинет ще бъде обявен до средата на следващата седмица

17:40 | 03.06.18 г.
<p>
	Педро Санчес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Педро Санчес. Снимка: Архив Ройтерс

Новият премиер на Испания Педро Санчес, който бе издигнат на власт от необичаен съюз от съперничещи си партии, няма да включи представители на крайнолявата партия "Подемос" в кабинета си, каза негова сътрудничка, цитирана от Ройтерс.

Санчес дойде неочаквано на власт в резултат от корупционен скандал, който свали правителството на консерватора Мариано Рахой. Неговата Социалистическа партия обаче държи едва 84 места от 350 в парламента и не е ясно колко време би съществувало правителството му. 

"Подемос", която помогна на Санчес да свали от власт Рахой, заяви, че иска да участва в правителството. Партията иска щедра социална политика и по-строги регулации и данъци за банките, пише БТА.

На въпрос дали в новото правителство ще има министри от "Подемос" сътрудничката на Санчес Маргарита Роблес заяви за радио Кадена Копе: "Не, не. Позицията на Педро Санчес е ясна. Това ще е правителство на Социалистическата партия, правителство на малцинството."

Друг сътрудник на Санчес, Хосе Луис Абалос, заяви за телевизия "Ла Секста", че съставът на новия кабинет ще бъде обявен до средата на следващата седмица и че е възможно в него да има независими кандидати, които не са членове на Социалистическата партия.

Той подчерта, че всички партии, които свалиха Рахой, са против предсрочни избори, но призна, че правителството може да се сблъска с твърда опозиция в парламента и да се стигне до предсрочен вот.

Сред местните медии дори левоцентристкият "Паис" се съмнява, че правителството на Санчес ще изкара до средата на 2020 г., когато приключва мандатът на сегашния парламент, отбелязва Ройтерс.

"Никое правителство, което не разполага с подкрепата на урните, няма необходимата легитимност да осъществи съживяването, икономическата модернизация и политическите промени, от които се нуждае Испания. Правителството, което ще състави Педро Санчес, може да е единствено кратковременно и преходно", пише вестникът в редакционна статия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още