Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Нови регламенти за Шенген носят съществени промени в действащата система

За момента регламентите са договорени неформално между Съвета на ЕС и Европейския парламент

Нови регламенти за Шенген носят съществени промени в действащата система

Снимка: Архив Ройтерс

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и Европейският парламент са постигнали днес неформално споразумение по три регламента относно използването на Шенгенската информационна система, съобщават от Съвета.

Регламентите са в областта на полицейското и съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и в областта на граничните проверки, а последният е свръзан с връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети държави.

Проектите за регламенти предлагат начини за преодоляване на потенциални пропуски и въвеждат някои съществени промени в действащата система във връзка с видовете подадени сигнали.

Те ще допринесат за засилване на борбата с тероризма и тежката престъпност, като осигурят високо равнище на сигурност в ЕС, и ще способстват за управлението на миграцията.

Проекторегламентите въвеждат допълнителни категории сигнали в системата.

На първо място се въвеждат сигнали, подадени за целите на разследващите проверки – междинна стъпка между проверките от разстояние и явните проверки, което дава възможност за интервюиране на отделни лица.

Ще има и сигнали за неизвестни заподозрени или издирвани лица, с които се предвижда въвеждането в Шенген на пръстови отпечатъци или отпечатъци на длани, открити на мястото на извършени тежки или терористични престъпления и за които се счита, че принадлежат на извършителя.

Въвеждат се превантивни сигнали за деца, изложени на риск от отвличане от родител, както и за деца и уязвими лица, които не трябва да бъдат допуснати до пътуване в интерес на собствената им сигурност (например ако пътуването може да доведе до риск от принудителен брак, генитално осакатяване на жени, трафик на хора).

Не на последно място се въвеждат сигнали за целите на връщането, които изискват въвеждане на сигнал във връзка с решенията за връщане, издадени на незаконно пребиваващи граждани на трети държави, като по този начин се подобрява обменът на информация във връзка с решенията за връщане.

Освен това с тях се разширява списъкът на предметите, за които могат да бъдат подавани сигнали, така че да включва и фалшиви документи и разпознаваеми вещи с висока стойност, както и ИТ оборудване. Наред с това става задължително въвеждането на сигнали в Шенген относно забрани за влизане на граждани на трети държави.

Неофициалното споразумение ще бъде представено на посланиците към ЕС с цел потвърждаване от името на Съвета. След това регламентът ще бъде представен на Европейския парламент за гласуване на първо четене, а впоследствие - на Съвета за приемане.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори