IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият лидер на Каталуния предложи нови министри

С решението си КимТора на практика деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство

08:42 | 30.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новият лидер на испанската област Каталуния Ким Тора реши спора с Мадрид за бъдещото си правителство, като замени номинираните по-рано двама бивши министри сепаратисти, намиращи се в затвора, и други двама, които са в изгнание в Белгия, предадоха AFP и DPA.

Мадрид определи правителството в предишния му състав като нова провокация и отказа да го утвърди, което е задължително условие за отменяне на въведеното от централните власти пряко управление в Каталуния, посочва БТА.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че самоуправлението на областта ще бъде възстановено само след като Тора назначи жизнеспособно правителство, което спазва закона и е готово за сериозен диалог. 
С решението си да промени състава на кабинета си Тора на практика деблокира процеса по сформиране на каталунско правителство, отбелязва ТАСС. 

Investor.bg припомня, че през октомври властите в Мадрид бяха принудени да поемат контрола върху администрацията в Каталуния, която представлява една пета от икономическото производство на страната, след като нейните лидери взеха решение да обявят едностранно независимост – ход, който централното правителство обяви за незаконен.

След регионалните избори този декември, в които лагерът за отделянето спечели с малко мнозинство, политическото ръководство не може да издигне правителство, без да влезе в противоречие с правната система на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още