Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Очаква се Гърция да разхлаби допълнително капиталовия контрол

Страната очаква резултатите от стрес тестовете на банките през тази седмица

Очаква се Гърция да разхлаби допълнително капиталовия контрол

Снимка: Архив Ройтерс

Ново разхлабване на капиталовите ограничения в Гърция в следващите седмици очакват банкери след успеха на нейните четири системни банки на стрес тестовете, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават гръцките електронни издания, цитирани от БТА.

Резултатите от тези тестове ще бъдат обявени на 5 май.

Още по темата

Този успех на банките в съчетание с увеличените депозити през март, надхвърлили 1,1 млрд. евро, продължаващото намаляване на зависимостта на тези институции от извънредния механизъм за спешна ликвидност ЕЛА и подобряването на климата в икономиката, проправя пътя за извършване на ново разхлабване на капиталовите ограничения, коментира Нюз.ин.

В края на февруари гръцкото правителство облекчи капиталовия контрол, наложен през лятото на 2015 г.,
когато бъдещето на страната в еврозоната беше поставено под въпрос. Тогава финансовото министерство повиши тавана за теглене на пари от 1800 евро на 2300 евро на месец. Министерството също позволи на гърците да откриват нови банкови сметки без ограничения за първи път от лятото на 2015 г.

Предстои инспектори на европейските институции и Международния валутен фонд да се произнесат по последния преглед преди изтичане на спасителната програма през август.

По време на кризата в Гърция нейните банки на три пъти бяха рекапитализирани и четирите й системни банки са добре капиталово осигурени в сравнение с други европейски страни, смята "Контранюз.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК въвежда годишни доклади за върховенството на закона в държавите от ЕС