IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът за споразумение след Brexit тласна надолу европейските борси

Френският CAC 40 отбеляза най-големия спад сред основните индекси в Европа

20:14 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси завършиха със спад последната сесия от работната седмица, след като европейските лидери изразиха песимизъм за постигане на търговска сделка след Brexit, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 0,33%, а секторите поеха в различни посоки. Книжата на компаниите за търговия на дребно поевтиняха най-много, като загубиха 1,8% от стойността си, а телекомуникационният сектор е нагоре с 0,2%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,33% до 6529,18 пункта. Германският DAX е надолу с 0,27% до равнище от 13 630,51 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,39% до равнище от 5527,84 пункта.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние предупреди в петък, че изтича времето за постигане на ново търговско споразумение, след като Великобритания напусне орбитата на ЕС на 31 декември.

„Остава ни малко време, само няколко часа, за да преминем през тези преговори по полезен начин, ако искаме споразумението да влезе в сила на 1 януари“, каза Барние.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в четвъртък, че разговорите са в „сериозна ситуация“ и сделка е малко вероятна, ако ЕС не иска да промени позицията си по риболова.

Той каза това след разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също призна, че постигането на споразумение сега е „много трудно“, тъй като двете страни са на различни позиции по ключови въпроси.

Отвъд Океана консултативен панел към Агенцията по храните и лекарствата одобри в четвъртък с  голямо мнозинство извънредното използване на ваксината срещу коронавирус на Moderna, което е ключова стъпка към разпространението на втората ваксина срещу вируса в САЩ идната седмица. Агенцията вече одобри ваксината на Pfizer-BioNTech.

В същото време конгресмени съобщиха, че са близо до споразумение, което ще осигури допълнителна помощ на стойност 900 млрд. долара.

В макроикономически план доверието на британските потребители е регистрирало най-голям ръст от осем години през декември, като индекс, публикуван в петък от компанията за пазарни анализи GfK скочи до -26 спрямо -33 пункта през ноември. Разпространението на първата ваксина срещу COVID-19 в страната е повишило нагласите.

Внимателно наблюдаваният индекс за бизнес климата в Германия на института Ifo нарасна през декември до 92,1 пункта, надминавайки очакванията за 90 пункта на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс.

На корпоративния фронт книжата на листнатия на борсата в Копенхаген доставчик на машини Rockwood International поскъпнаха с 6% и компанията се озова на върха на Stoxx 600, а цената на акциите на строителната компания Landsec намаля с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още