IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект и големите данни създават треска за центрове за данни в Европа

Собствениците на обекти се готвят да извлекат печалби от по-високите наеми благодарение на нарасналото търсене на площи за складиране

14:08 | 23.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собствениците на складове вече се възползват от търсенето на площи, създадено от облачните изчисления. Изкуственият интелект ускори силно тази тенденция. Собствениците на имоти строят по-големи и по-мощни центрове за данни и наемната треска в Европа, напомняща тази при логистиката „от последна миля“ по време на пандемията, тече с пълна сила, пише Financial Times.

Допълнителното търсене на площи е ограничено от предлагането на енергия. Създаването на нови енергийни мрежи отнема години, затова пренасищането с площи в краткосрочен план изглежда малко вероятно. Това създава най-силните основи в който и да е имотен сектор през последните 25 години, коментира Питър Пападакос от Green Street.

Центровете за данни обикновено възникват около основни бизнес локации в Европа – Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж и Дъблин. Те се намират на локации, където се кръстосват комуникации и кабели за електрическа енергия. Ниската латентност – времето от изпращането на данните до получаването на отговор, е от ключово значение за компаниите и също е от значение при внедряването на изкуствен интелект.

Ограниченото предлагане на центрове за данни задържа усвояването на площи и тласка наемите нагоре. Търсенето в основни линии е неограничено. В световен мащаб миналата година са били необходими 33 гигавата и се очаква нарастване до 100 гигавата до 2030 г., сочат данни на Citi. Европа е съставлявала около 5 гигавата от незадоволеното търсене, което е ръст с около една четвърт. Очаква се той да се забави в идните няколко години. Листнатата в САЩ компания Digital Realty неотдавна набра 1,7 млрд. долара, за да финансира растежа си.

Търсенето идва от големи американски технологични компании, които обикновено усвояват площи, като изграждат и отдават предварително обекти. Собствениците на имоти в момента са в по-силната позиция – 15-годишните договори с клауза за разваляне са обичайни. Някои наематели приемат да плащат за поддръжка и инвестиционни разходи, за да си осигурят наемни сделки. Средните наеми в Европа се очаква да нараснат с темп около 10% през идните пет години, или най-малко два пъти по-бързо в сравнение с други сектори от имотния пазар.

Разходите за изграждане на центрове за данни не насърчават спекулативното строителство. На цена от близо 13 хил. долара на кв. м, тези разходи са около шест пъти по-големи в сравнение с изграждането на традиционни логистични имоти. По-голямата част от разходите произтичат от енергийните изисквания, включително резервни генератори и охлаждане.

Предлагането с ниска латентност е най-желано. Но търсенето вероятно ще расте и извън големите хъбове, на локации, които може да бъдат използвани за обучаване на големи езикови модели например, но те не могат да приемат AI услуги за потребители. Пример може да бъдат плановете за придобиване и развиване на бивш обект на британския стартъп за батерии Britishvolt близо до Нюкясъл от Blackstone.

Анализирането на терабайти с данни ще изисква много големи центрове за данни. Това е сектор, който трябва да бъде следен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още