IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма сделка в сектора на центровете за данни показва бума на AI в света

Две инвестиционни компании купуват дялове във Vantage Data Centers в САЩ, повишавайки значително оценката ѝ

10:34 | 10.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един от най-големите инвеститори в центрове за данни в света постигна сделка за вливане на капитал на стойност 6,4 млрд. долара - пореден знак, че този имотен сектор процъфтява благодарение на ръста на изкуствения интелект (AI), пише The Wall Street Journal.

Vantage Data Centers планира да използва капитал от инвеститора в дигитална инфраструктура DigitalBridge Group и от технологичната инвестиционна компания Silver Lake, за да добави мощност от над 3 гигавата на глобално ниво. Това е достатъчно за захранването на над 2,5 млн. жилища.

Vantage вече има 32 комплекса с центрове за данни на пет континента. Експанзията ѝ е в отговор на нарастващото търсене на изкуствен интелект от технологични компании като Microsoft, Google, Oracle и Amazon Web Services. Новите мощности ще струват около 30 млрд. долара, включително дълга, съобщиха представители на компанията.

„Несъмнено [AI] е най-бързо възприеманата бизнес технология в историята“, коментира главният изпълнителен директор на Vantage Съриъл Чокси. Тя поражда „надпревара във въоръжаването между всички водещи технолигични компании в света“, допълва той.

Набраният капитал от 6,4 млрд. долара повишава глобалната оценка на Vantage на над 15 млрд. долара, съобщават запознати с въпроса източници.

Индустрията с центрове за данни, която осигурява сградите, отговарящи за интернет, навлезе в режим на силен растеж миналата година, тъй като милиони хора и редица компании започнаха да възприемат инструменти на базата на изкуствен интелект. Заради сложността си AI чатботове като ChatGPT на OpenAI водят до много по-голямо търсене на енергия и охлаждане на центрове за данни в сравнение с други технологии.

Преди бума на AI големите сделки в индустрията с центрове за данни бяха за единични локации, които осигуряваха между 20 и 50 мегавата мощност, казва Чокси. През миналата година Vantage е започнала да наблюдава сделки с наематели в диапазона 100 до 500 мегавата, „които обслужват конкретно AI за клиенти“, допълва той.

Компании от Северна Америка са наели мощности от 2,4 гигавата в центрове за данни през първите три тримесечия на 2023 г. и числото вероятно ще достигне или ще надвиши 3 гигавата за цялата година, сочат данни на изследователската и консултантска компания datacenterHawk. Това е ръст спрямо 2,3 гигавата за цялата 2022 г. и 1 гигават за 2021 г.

Високото търсене повиши наемите в центрове за данни миналата година до двуцифрени стойности спрямо едноцифрени през 2022 г., казва Дейвид Гуарино, анализатор в компанията за имотни изследвания Green Street. Оператори на центрове за данни съобщават, че тази година ще бъде също толкова силна, колкото и 2023 г., допълва той.

Силното представяне на центровете за данни контрастира с други сектори на бизнес имотите, които страдат от спад на цените заради високите лихви. Някои от тях са изправени и пред конкретни за сектора проблеми като работата от разстояние в офис сегмента и конкуренцията на онлайн пазаруването с моловете.

Макар че високите лихви засягат и стойностите на центровете за данни и повишават разходите за обслужване на заемите, по-високите наеми са осигурили предостатъчна компенсация.

Сред големите инвестиционни компании, които участват в бума на центровете за данни, са Blackstone и PGIM Real Estate. Книжата на тръстовете за инвестиции в имоти (REIT), съсредоточени върху центрове за данни, са поскъпнали с около 30% през 2023 г. спрямо средното ниво в REIT индустрията от около 10%, сочат данните на Green Street.

Но операторите на центрове за данни все пак се натъкват на препятствия пред плановете си за експанзия. Ветерани в технологичната индустрия и представители на правителството изразяват притеснения от потенциалните опасности от изкуствения интелект като риска за личните данни и сигурността на работните места. Някои призовават за забавяне на растежа.

На някои от най-желаните локации възниква и недостиг на електрическа енергия. Това повдига въпроси дали разчитащата на енергия технология ще може да се разширява с темпа, който компаниите искат, дори те да не бъдат ограничени от регулации.

Vantage съобщи, че за момента няма притеснения за недостиг на земя или енергия за идните няколко години, тъй като разполага с достатъчно терени и си партнира с местни комунални компании за добавянето на планираните към момента над 3 гигавата. Представителите на компанията смятат също, че силното търсене, което очакват, няма да бъде засегнато от наложени ограничения върху изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още