IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете за данни в строеж в Европа трябва да се удвоят до 2025 г., за да отговорят на търсенето

Пазарът показва устойчивост въпреки забавянето на световната икономика

13:00 | 03.12.22 г. 2
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudkov/Bloomberg

Планираните центрове за данни в Европа в идните три години са недостатъчни, за да отговорят на прогнозирания ръст на търсенето, съобщава консултантската компания Savills.

Въз основа на данни на TeleGeography Savills очаква мощностите на европейските центрове за данни да достигнат общо 9000 мегавата до 2025 г., но според компанията броят им трябва да нарасне почти 2,5 пъти чрез изглаждането на над 3000 центъра за данни, осигуряващи почти 20 750 мегавата, за да отговорят на търсенето.

„Търсенето на центрове за съхранение на данни нараства бързо от 2020 г. насам и бумът на данните се очаква да продължи поне в идните пет години, като близо 72% от компаниите в света ще използват дигитални платформи и облачни услуги до 2026“, отбелязва Лидия Бриси, директор на европейските анализи в Savills.

Тъй като търсенето на центрове за съхранение на данни продължава да расте, пазарът показва устойчивост въпреки настоящото забавяне на икономиката. През първото полугодие са финализирани сделки за сливане и придобиване, свързани с центрове за данни, на стойност 24 млрд. долара, сочат данни на Synergy Research Group, а до края на годината трябва да бъдат завършени сделки за още 18 млрд. долара.

„2022 г. беляза рязкото навлизане на частен капитал в индустрията, съставляващ 90% от стойността на сделките за сливане и придобиване в областта на центровете за данни. Центровете за данни са скъпи за изграждане и управление и изискват мащаб за постигане на рентабилност, затова те привличат толкова много частен капитал“, отбелязва Скот Нюкомб, ръководител на центровете за данни за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

Центровете за данни са актив, който изисква много капитал и за да отговори на търсенето, индустрията в момента е съсредоточена върху капиталовите си разходи и подобряването на наличностите си, което води до ръст на продажбите и обратното наемане.

Savills отбелязва, че доходността от първокласни центрове за данни в Европа в момента е между 3,6% и 4,6% във Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж. И между 4% и 5,5% в останалата част от Европа.

„Очакваме още по-голямо свиване на доходността през идните две години, тъй като секторът ще продължи да привлича капитал от все по-голяма гама от инвеститори“, отбелязва Бриси.

Saviils е изготвила методология, за да определи най-желаните дестинации за центрове за данни в Европа въз основа на фактори като местна дигитална инфраструктура, технологии, разходи, търсене и предлагане и наличност на възобновяема енергия.

Франкфурт, Лондон и Париж са на първите три места, главно благодарение на зрелостта на пазара им и конкурентната среда. Градове на Скандинавския полуостров също заемат високи позиции заради наличностите от зелена енергия и относителната достъпност.

„Тъй като силното търсене се очаква да продължи да расте, дългосрочните приходи и сигурността, фундаменти за сектора на центровете за данни, са стабилни на фона на несигурността за световната икономика. Но секторът не е имунизиран от геополитическите сътресения. Достъпът до енергия на сектора, който е силно енергоемък, е от основно значение за оперирането му, но тъй като войната в Украйна предизвиква сътресения в предлагането на енергия на континента, осигуряването ѝ сега става много важно предизвикателство. Засега предприемачите вероятно ще се съсредоточат върху нови проекти на локации, където енергията е осигурена, като Скандинавския полуостров, който е самодостатъчен и зелен“, отбелязва Нюкомб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: Alex Silver Ела да видиш във Виена колко няма ток.. Мноо сте зле тва ***,леристите, не знам откъде ви изкопават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Центровете за данни в Европа... Хехе, Европата вече здраво се пързаля по пързалката към ямата с киреча и само центрове за данни не й стигали. При положение, че няма досатъчно ток, та в Швейцария и ФРГ забраняват ползването на електромобили. Освен ако са измислили центрове за данни на *** и пелети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още