Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

По-добре ли е днес Гърция?

На хартия нещата изглеждат добре, но реалността е различна...

По-добре ли е днес Гърция?

Снимка: Ройтерс

„Икономическата ситуация тук изобщо не е розова, макар че се опитват да ни я представят за такава", казва Тасос. Според него, кризата в Гърция продължава. "Има само една добра новина, свързана с гръцкия туристически бранш. През тази година в страната се очакват близо 34 милиона туристи и това действително представлява огромна финансова инжекция с оздравително въздействие“.

Тасос подчертава, че ако не бяха туристите, той отдавна щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и разглеждат менюто. Но когато видят цените, се отказват. Моите цени им се струват прекалено високи, а някои даже ми го казват директно“.

Тасос Йозифидис обвинява сънародниците си за сегашната ситуация в Гърция: "Днешният грък е изгубил ценностите, с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност, солидарност и доверие в бизнеса". 

Още по темата

В материал на Милона Марианти за Deutsche Welle Тасос казва, че ситуацията в страната ще се подобри едва когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с възхищение разказва за германската данъчна система, която му се струва много по-справедлива. Недоволството му е насочено не само срещу данъка върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло срещу високото данъчно бреме, което възпрепятства развитието на малкия и среден бизнес. Общо 40% от печалбата на ресторанта му отива за данъци.

Той успява да задържи своите 17 работници единствено през лятото, защото само тогава заведението му върви добре. "Туризмът е твърде нежно цвете. Ако в Егейско море отново се стигне до някаква сериозна криза, туристите пак ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че ако иска да оцелее икономически, страната трябва да започне да произвежда собствена продукция, а не да разчита само на туристи", казва Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може само да потвърди това заключение. Той вярва, че страната се нуждае и от повече разсъдливост и търпение. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично настроен, макар че успява да задържи своя бизнес, само защото магазинът и жилището му са негова собственост. "Ако трябваше да плащам и наем, със сигурност щях да съм се отказал". В момента той въвежда в бизнеса двете си деца, които са безработни.

"Търговията в момента върви зле. Направо е замръзнала", казва Циакмакис и обяснява, че почти няма пари в обращение. Хората купуват малко и постоянно се пазарят за цената. В магазините никой вече не отпуска стоки на кредит, а преди това беше нещо обичайно. Сега всичко трябва да се плати на часа.

"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари", казва Циакмакис. Все пак бизнесменът има доверие на сегашното правителство - повече, отколкото на всички предишни. Сходни са настроенията и сред повечето му сънародници. Независимо от трудната икономическа ситуация, близо 80% от гърците определят премиера Ципрас като най-сериозния и отговорен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предсрочни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още много работа", казва той. 

Какво смята един по-млад предприемач вижте в продължението на анализа в Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти