IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност тежи на европейските борси

Към загрижеността в Италия се добавя и правителствена криза в Испания

19:29 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции приключиха сесията в петък на по-високо ниво на фона на продължаващата несигурност около италианското правителство. Дилърите също така продължиха да наблюдават отношенията между САЩ и Северна Корея.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с малък ръст от 0,14%, като повечето от основните борси бяха на отрицателна територия, а секторите бяха смесени, предава CNBC. 

В Германия водещият бенчмарк DAX се повиши с 0,65 на сто до 12 938,01 пункта, след като в предиобедните часове за кратко мина границата от 13 000 пункта на фона на по-добри макроданни от страната. За седмицата обаче германският водещ индекс е на червено със спад  от 1,07 на сто. Това е първата седмична загуба от март насам.

В Лондон FTSE се повиши с 0,18 на сто до 7730,28 пункта. В Париж CAC отчете спад от 0,11 на сто до 5542,55 пункта.

Банковите акции бяха сред най-зле представилите се, като този индекс се понижава с 0,76%. Европейските министри на финансите сключиха споразумение за намаляване на риска в континенталната банкова система. Италианският заемодател Banco BPM е най-зле представилият се в сектора - със спад от 7,34%.

Акциите на компаниите от транспортния сектор и сектора за забавления поскъпнаха в петък след обяд с повече от 1% след новини за положителни отчети. Британската компания за хазартни игри GVC Holdings прогнозира по-високи разходи за синергиите след придобиването на букмейкъра Ladbrokes Coral на стойност 4 млрд. лири. Общите приходи от хазартните игри в групата се повишиха със 7% за периода от 1 януари до 20 май. Акциите на GVC Holdings поскъпнаха с повече от 4%.

Малко преди началото на уикенда еврото бе подложено на натиск и се понижи до най-ниското ниво от миналия ноември. Остри загуби възникват и при испанските държавни облигации, докато доходността се увеличава значително.

Освен това на разпродажби бяха подложени и държавните облигации от Италия и Португалия. Инвеститорите се обръщат все повече към сигурните германски държавни облигации. Италианският премиер Джузепе Конте, чиито управленчески потенциал е поставен под съмнение, се срещна в петък с управителя на централната банка на Италия Игнасио Виско. Доходността по италианските краткосрочни облигации скочи, тъй като несигурността по отношение на встъпващото на власт правителство продължава. Двугодишните облигации поскъпнаха с 35 базисни пункта в петък.

Италианският бенчмарк FTSE MIB междувременно се понижи с 1,54%.

Сега обаче инвеститорите гледат с несигурност и към Испания, където правителствената криза се разгаря. В хода на корупционната афера на испанската управляваща партия Социалистическа партия, най-голямата опозиционна партия в страната, внесе днес предложение за вот на недоверие срещу министър-председателя Мариано Рахой. Той обяви днес, че няма да свика предсрочни парламентарни избори, след като две партии заплашиха да свалят правителството заради корупционно дело срещу членове на партията му. Рахой каза, че Испания се нуждае от политическа стабилност, за да запази силното икономическо възстановяване, на което се радва страната, и че ще прослужи четиригодишния си мандат.

В четвъртък съд в Испания осъди 29 бизнесмени и бивши официални лица от Народната партия на Рахой за различни престъпления, сред които измама, укриване на данъци и пране на пари в рамките на незаконна схема, която спомагала за финансирането на партията.

Доходността по испанските държавни облигации с матуритет десет години се повиши до 1,49%. За сравнение -  сутринта лихвеният процент беше едва 1,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още