IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните данни в Китай дадоха стимул и на европейските борси

Секторът на търговията на дребно се представи най-добре на Стария континент във вторник

19:46 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията във вторник с ръст, а инвеститорите насочиха вниманието си към предстоящите заседания на Федералния резерв в САЩ, Японската централна банка и Английската централна банка, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,77% към стойността си към края на търговията, стимулиран от акциите на компаниите за търговия на дребно, които отбелязаха ръст от 2,37%. В същото време банките бяха единственият сектор, който завърши на червена територия, със спад от 0,93%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 1,32% и достигна ниво от 6105,54 пункта. Германският DAX прибави 0,18% до равнище от 13 217,67 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,32% до 5067,93 пункта.

Инвеститорите в Европа очакват резултатите от заседанието на Федералния резерв в САЩ, което се провежда във вторник и сряда, въпреки че не се очаква централната банка да направи промени в паричната си политика. Те реагираха и на новите данни от Китай.

Европейските пазари започнаха силно деня, след като публикувани данни показаха, че продажбите в търговията на дребно в Китай са нараснали с 0,5% през август спрямо година по-рано. Това е първият положителен доклад от началото на годината, съобщи Националната статистическа служба. Въпреки това продажбите в търговията на дребно за първите осем месеца на годината са надолу с 8,6% на годишна основа.

Индустриалното производство в Китай е нараснало с 5,6% през август на годишна база, а инвестициите във фиксирани активи са намалели с 0,3% за първите осем месеца на годината.

В макроикономически план допитване на германския институт ZEW за икономическата среда показа, че нагласите в най-голямата икономика в Европа значително са надминали очакванията през септември.

На корпоративния фронт книжата на британската застрахователна компания Hiscox поскъпнаха със 17% до края на търговията във вторник, след като компанията счете, че последиците от съдебно решение относно искове на малкия бизнес ще бъдат ограничени.

Цената на акциите на H&M нарасна с над 10,79%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си през третото тримесечие, а онлайн супермаркетът Ocado прибави 10,74% към стойността си, след като обяви ръст на приходите от продажби. Книжата на Fiat Chrysler също поскъпнаха с 9% след ревизия на планираното й сливане с производителя на Peugeot PSA.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове книжата на Grenke поевтиняха с 18,84%, след като компанията Viceroy Research, която отправи първа предупреждения за фалиралата германска компания за разплащания Wirecard, публикува поредица от твърдения за неправомерно поведение и измами срещу германската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още