IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината европейски компании свиват инвестициите си на Острова заради Brexit

Две трети от участниците в анкета искат споразумение за свободна търговия, а 45 процента са за митнически съюз

11:00 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти половината от големите европейски компании ще намалят инвестициите си във Великобритания заради задаващото се излизане на страната от Европейския съюз, сочи проучване на мултинационалната правна компания Baker & McKenzie сред 800 бизнес лидери, цитирано от Ройтерс. Допитването е направено две години след референдума за Brexit.

Три четвърти от анкетираните бизнесмени искат Брюксел да направи отстъпки спрямо Великобритания, за да се осигурят по-добри търговски отношения след Brexit в началото на 2019 година.

"Изключително ясно се вижда, че компаниите, особено германските, са на мнение, че Brexit ще се отрази лошо на бизнеса", посочи Анахита Томс, търговски партньор в Baker & McKenzie в Дюселдорф.

Германската промишлена асоциация (BDI) предупреди миналата седмица, че Великобритания върви към Brexit без ясни правила, което може да има катастрофални последствия.

Airbus посочи, че оттеглянето без споразумение ще принуди самолетостроителя да преразгледа своята дългосрочна позиция и да постави в опасност хиляди работни места.

На въпрос дали Великобритания трябва да бъде наказана за напускането на ЕС или да се продължи търговията с нея при преференциални условия, 96 процента от анкетираните застават зад позицията, че търговията е по-важна от това да се дава урок на Лондон заради Brexit.

Преобладава мнението, че не са направени консултации с бизнес лидерите и тяхното мнение не е било взето под внимание от екипа на ЕС, който води преговорите за договаряне на търговските отношения след Brexit.

Две трети от анкетираните искат споразумение за свободна търговия, а 45 процента са за митнически съюз, посочва правната компaния.

Baker & McKenzie е анкетирала изпълнителни директори на компании с годишни продажби от поне 250 милиона британски лири (330 милиона долара) във Франция, Германия, Швеция, Ирландия, Испания и Холандия.

Британците гласуваха за излизането от Евросъюза на 23 юни 2016 година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още