IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в ЕС ще могат да подават колективни искове срещу търговци

С нов законодателен пакет Брюксел ще се бори и с двойните стандарти при продуктите, анонсира комисарят Вера Йоурова

11:58 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителите да могат да подават колективни искове срещу нелоялни търговски практики е заложено в проект за ново потребителско законодателство, представено днес от комисаря по въпросите на правосъдието в Европейския съюз Вера Йоурова.

Презентацията ѝ беше направена в София в рамките на председателството на страната ни на Съвета на ЕС и излъчена във видеосистемата на Европейската комисия. Пакетът беше представен преди началото на срещата на високо ниво, посветена на двойните стандарти на храните.

Текстовете дават по-точна дефиниция на забранените двойни стандарти при продуктите, не само при храните, уточни още комисарят. „Това засяга много потребители, включително и българските“, каза тя.

С новото законодателство ще бъдат предвидени санкции при трансгранични нарушения, ще бъде обърнато внимание и на правата на потребителите при търговията онлайн, търговията чрез платформи и т.н. Няма логика за едно и също нарушение да има различни санкции в различните държави и затова ще се търси хармонизацията, обясни Йоурова по отношение на предвидените мерки срещу трансгранични нарушения. 

„Пакетът е изключително амбициозен“, призна още комисарят по време на своята презентация и допълни, че иска европейците да почувстват справедливостта в своята "пазарска кошница възможно най-скоро". "Справедливостта на единното качество на всички продукти навсякъде в ЕС", допълни още Йоурова.

В основата на тези законодателни промени е предпоставката, че потребителите са в по-слаба позиция от търговците и трябва да получат защита, анонсира още тя.

Защитата на потребителите е един от приоритетите на българското председателство, коментира от своя страна икономическият министър Емил Караниколов. Той посочи, че трябва да бъде търсен балансът в отношенията. Това е постигнато с новите предложения, категоричен беше българският министър.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов анонсира, че новите правила ще бъдат дискутирани по време на форуми във всички държави от общността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още