IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Мариано Рахой се приближава още до това да загуби властта

Баската националистическа партия обяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу премиера, което почти сигурно ще доведе до отстраняването му

19:34 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Баската националистическа партия заяви днес, че ще подкрепи вота на недоверие срещу премиера на Испания Мариано Рахой, което прави почти сигурно отстраняването му при гласуването на вот на недоверие утре, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вярваме, че отговаряме на желанието на повечето баски граждани и най-добре изпълняваме нашата отговорност, гласувайки с „да“ (на вота на недоверие), заяви в реч пред парламента представителят на партията Айтор Естебан, един от петимата депутати баски националисти, чиито гласове могат да наклонят везните при гласуването. 

Именно от малките партии в испанския парламент ще зависи оцеляването на правителството. Лидерът на социалистите, инициирали вота на недоверие, Педро Санчес обеща да запази договорения неотдавна национален бюджет, който включва значителни облаги за баските националисти, както и да започне диалог със сепаратистите в новото каталунско правителство, ако властта му бъде поверена.

Гласовете на националистите ще са достатъчни за Испанската социалистическа работническа партия да свали Рахой, посочва още БТА.

Санчес призова премиера да подаде оставка, след като неговата Народна партия бе глобена миналата седмица, защото се е облагодетелствала от голяма корупционна схема. Четиридесет и шест годишният социалист каза пред парламента, че съдебното решение е поставило под съмнение твърденията на Рахой, че той и други ръководни кадри не са знаели за двойното счетоводство на партията.

„Всички знаят, че Педро Санчес никога няма да спечели избори. Това е причината за неговото бързане да организира вот“ на недоверие, каза на свой ред Рахой пред депутати. Той припомни, че социалистите са загубили два пъти парламентарни избори под ръководството на Санчес и предупреди, че негово правителство би застрашило финансовата стабилност.

Санчес се нуждае от абсолютно мнозинство в Конгреса на депутатите - 176 от 350 места - за да отстрани Рахой. Крайнолявата партия „Подемос“ се очаква да подкрепи вота на недоверие, но Санчес ще се нуждае и от гласовете на петимата баски депутати.

Пробизнес партията „Сиудаданос“, чийто лидер Алберт Ривера се радва на голяма популярност, след като притисна Рахой за по-агресивен подход в смазването на каталунския сепаратизъм, отказва да подкрепи Санчес, защото иска възможно по-скоро да има предсрочни избори.

Управляващият от декември 2011 г. Рахой изведе Испания от най-тежката икономическа криза от години, въпреки че опонентите му се оплакват, че възстановяването дойде с цената на мерки за икономии, висока безработица и растящо неравенство, отбеляза още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още