IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на "Новичок"

Според премиера Андрей Бабиш това не може да се смята за производство или разработване на нервнопаралитичното вещество

22:53 | 07.05.18 г.
<p>
	Андрей Бабиш. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на "Новичок" в рамките на военна програма за защита на цивилни и военнослужещи. Това съобщават от канцеларията на премиера Андрей Бабиш, но в изявлението се подчертава, че тази процедура не може да се смята за производство или разработване на това нервнопаралитично вещество., пише Франс прес, цитирана от БТА.

През миналата седмица чешкият президент Милош Земан, съобщи, че в страната е произведено и изпробвано бойно отровно вещество от групата "Новичок". Той се позовава на доклад на разузнаването, в който е посочено, че са произведени малки количества от веществото, които по-късно са били унищожени.

Милош Земан е известен с проруските си симпатии, посочват още агенциите.

Днес премиерът Андрей Бабиш опроверга изказването на президента. "Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата "Новичок", написа той в Twitter, позовавайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване.

В изявлението на канцеларията на премиера се уточнява още, че при микросинтеза в Чехия става дума за "Новичок" тип А-230, а не за тип А-234, какъвто се смята, че е бил използван за нападението срещу Сергей Скрипал във Великобритания.

Тези аргументи вече бяха изтъкнати миналата седмица от чешките министри на отбраната и на външните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още