IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Анна Кръстева: Залогът на референдума в Македония е огромен

Позицията на България към интеграцията на Западните Балкани е утопично оптимистична, смята преподавателят по политически науки

12:03 | 30.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Огромен е залогът на референдума в Македония. Виждаме голяма мобилизация на глобалната общност. Това каза преподавателят по политически науки Анна Кръстева в интервю за БНР.

Кръстева очерта няколко парадокса в кампанията за референдума: „В Македония съществува голяма поляризация на мненията. Разделението, не просто на обществото, а разделението между хората вътре в семейството е такова, че е по-голямо от това 2001 година преди Охридското споразумение“.

Според нея е „по-лесно се мисли с парадокси, отколкото с тенденции“.

„Парадоксите са където и да погледнем. Имаше въздействащо послание на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, който каза: „В неделя се събудете и послушайте сърцето си“. Много ясно очерта, че полюсите са между сърцето, нажежените до червено идентичности от една страна, и интересът – икономически и политически, който е основният на другата страна. Но, ако погледнем каква е коалицията на това сърце, тя изглежда почти сюрреалистична, защото единият ярък образ са футболните фенове, а другият високодуховен образ е православната църква. Кампанията, която приключи два дни преди това и не беше много видима, последното ѝ събитие беше в православен храм със слово на духовника, което беше политическо, а не религиозно. Разбира се, вътре е президентът, вътре е ВМРО-ДПМНЕ, но това е единият от парадоксите“ каза Анна Кръстева.

„Другият голям парадокс е колко огромен е залогът иска ли Македония да се интегрира в ЕС или не, когато икономически тя вече е интегрирана. 80% от външно икономическите отношения на Македония са с ЕС. Тя е направила този избор, който е изключително важен, а става въпрос дали политическият избор да подкрепи икономическия, или да остане вгледан в миналото. Третият парадокс е, че виждаме едно прегрупиране на силите в мига, в който в ООН отново се атакува мултилатерализма, тук виждаме Меркел до Макрон до високопоставен представител на Тръмп да са от едната страна. Това превръщане на Скопие в център на външнополитически приоритети играе и в двете кампании. То е предназначено и подпомага силно кампанията на проевропейския отговор на референдума, но се използва със същата сила от противоположния лагер“.

Според нея България заема утопично оптимистична позиция по отношение на интеграцията на Западните Балкани: „Има известна асиметрия. От една страна тази много мека позиция на България – да не се меси. От друга страна е една доста по-ангажирана позиция на Македония, когато конструира своята държавност как тя вплита България в своя политически наратив. Позицията, която аз бих формулирала, че България трябва да заеме е на една информирана европейчност. Ние трябва наистина трябва да бъдем не миналото на Македония, а бъдещето, да знаят, че като вървят към Европа вървят към нас и пътя, който ние очертаваме и в същото това време това да не бъде утопичен оптимизъм, който владееше нашето европредседателство, че Западните Балкани е прекрасна кауза. Реално Западните Балкани не са готови. Нашата много мека позиция е утопично оптимистична.“

Тя обясни, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас е на път да загуби политическата си кариера заради една силна проевропейска позиция по отношение на Македония: „Разместване на политическите играчи в Гърция по отношение на европейската тема. „Нова Демокрация“, която винаги е била прозападна от СИРИЗА в момента е категорично против споразумението, както и едно огромно мнозинство от гръцките граждани. Така че една политическа алхимия наблюдаваме навсякъде.“

Проф. Кръстева смята, че Русия няма да повлияе на резултата от днешния референдум. Тя изрази съмнение, че ще излязат да гласуват 900 хиляди души, за да бъде запитването легитимно.

Според нея албанците се чувстват засегнати от факта, че споразумението от Преспа по никакъв начин не се ангажира с тяхната диаспора и те няма масово да подкрепят днешния референдум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още