IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска да се откаже от долара, но вместо това изоставя еврото

През месец април сумата в долари, която е пазела в резерв Русия, възлиза на 459,9 млрд. долара – най-голямата от 2014 г. насам

09:04 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притиснат от постоянно увеличаващите се американски санкции, руският президент Владимир Путин заяви, че иска да се откаже от долара. Руската централна банка обаче прави точно обратното.

В изказване пред депутати във вторник, след като положи клетва като президент за рекордния четвърти път, Путин заяви, че е необходимо да се направи „почивка“ от долара, за да се даде тласък на руския „икономически суверенитет“ особено в светлината на последните санкции и определените от него като политически мотивирани ограничения на търговията.

„Целият свят може да види, че монополът на долара е рискован и опасен за мнозина“,заяви той. „Нашите златни и валутни резерви се разнообразяват и ние ще продължим това“, допълни държавният глава.

Числата обаче говорят друго. Според последните данни на Руската централна банка дялът на долари в международните резерви на страната се е увеличил до близо 46% през 2017 г. в сравнение с 40% през предходната година. Междувременно за миналата година еврото представлява 22% - значително понижение от 32% през 2016 г. и наполовина по-малко от пика през 2009 г., когато резервите от европейска валута бяха 43,8%.

През месец април сумата в долари, която е пазела в резерв държавата, възлиза на 459,9 млрд. долара – най-голямата от 2014 г. насам.

Путин трябва да се пребори с влошаващото се патово положение със САЩ след последния кръг от санкции, които влязоха в сила през април и нанесоха удар по руските акции и валута, прекъсвайки достъпа на някои от големите компании в страната до западните финансови пазари.

Иранският опит не задава много добър пример. Макар да ограничи употребата си на долари и вече да получава плащания за основна част от продажбите си на петрол в евро, това не гарантира значителна защита за Техеран, след като президентът Доналд Тръмп извади САЩ от ядреното споразумение.

Путин призна тази седмица, че тъй като петролът се търгува в долари, страната трябва да обмисли какво може да бъде направено, за да се освободи от „това бреме“.

Когато става въпрос за диверсификация на руските резерви, Путин има какво да покаже. През последните години централната банка добави в портфолиото си юани, както и канадски и австралийски долари, които заедно представляват почти 7% от всички резерви в края на миналата година. Москва също така изкупува злато, увеличавайки неговия дял до 17% през 2017 г.

Междувременно доларовият дял в световните резерви е много по-голям от този в Русия и представлява почти 63% през четвъртото тримесечие на 2017 г. по данни на Международния валутен фонд (МВФ). Еврото в същото време представлява около 20% - близо до тези в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още