IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската прокуратура заплаши с арести и конфискации напускащите западни компании

Прокуратурата е отправила предупреждението през миналата седмица към компании, сред които са McDonald’s, Procter & Gamble, IBM и Yum Brands

12:25 | 14.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската прокуратура е издала предупреждение към западни компании в Русия, заплашвайки ги с арести на мениджъри, които критикуват правителството, и конфискуване на активи за тези бизнеси, които са прекратили дейност. Това съобщават запознати източници пред Wall Street Journal.

Прокуратурата е отправила предупреждението през миналата седмица към компании, сред които са McDonald’s, Procter & Gamble, International Business Machines (IBM) и собственикът на KFC Yum Brands, посочват източниците. Обажданията, писмата и посещенията от прокуратурата са включвали заплахи със съд и конфискации, включително на търговски марки, отбелязват още източниците.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за закон за национализиране на активи на чуждестранни компании, които са напуснали страната заради инвазията в Украйна.

Предупрежденията на прокуратурата са били насочени срещу широк спектър от сектори – технологии, храни, облекло, банково дело.

Според други запознати някои други компании вече са прехвърлили свои мениджъри извън Русия.

Говорители на Coca-Cola, IBM, P&G и McDonald’s са отказали коментар. Представител на Yum не е коментирал нищо повече от вече заявените позиции на компанията. От руското посолство във Вашингтон не са отговорили на запитване за коментар в неделния ден.

Редица компании обявиха, че ограничават дейността си или излизат напълно от Русия заради инвазията в Украйна и санкциите на западните страни срещу руските власти и финансовата система.

Голяма част от тях, най-вече търговците на дребно и производителите, заявиха, че спиранията са временни. Някои от тях настояват, че мерките са взети заради допълнителните пречки на санкциите по веригите на доставка. Други излизат от страната окончателно.

Компаниите преоценяват бизнеса си в Русия по различен начин, като се има предвид икономическата нестабилност и очакванията, че условията за работа ще бъдат волатилни за известно време, посочват източниците. Независимо от предупрежденията на прокуратурата някои компании не възнамеряват да променят решението си за прекратяване на дейноста, допълват те.

В петък от кабинета на главния прокурор в Русия заявиха, че ще гарантират спазването на руското трудово законодателство от компаниите, които обявиха прекратяване на дейността си.

По данни на Yale School of Management над 350 чуждестранни компании вече са обявили, че напускат или временно прекратяват работа в страната. Сред тях са банки като Goldman Sachs, компании за потребителски стоки като Coke и Levi Strauss & Co., както и технологични гиганти като Apple. Енергийни гиганти като BP и Exxon Mobil също излизат от Русия.

Миналата седмица високопоставен представител на управляващата партия „Единна Русия“ предложи национализиране на активите на чуждестранни компании, които са напуснали Русия. Подобна мярка ще предотврати загубата на работни места и ще поддържа способността на страната да произвежда стоки на местно ниво, каза Андрей Турчак, секретар на генералния съвет на партията.

Във Вашингтон предупредиха да не се стига до национализиране.

„Всяко незаконно решение на Русия да поеме контрола върху тези компании в крайна сметка ще доведе до дори още повече икономическа болка“, като могат да последват и съдебни действия, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма страшно ! Новите руски меринждей ще извикат Вовата да им сглоби нов iphone или ibm компютър. Частите ще започнат да ги произвеждат в Северна Корея и тя ще стане новия тигър на седемте морета :) Може да извикат и някой друг платен копейкин от България да им завива гайките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Вова нали има свобода на словото в Русия ? Как може тук да критикуваме и двете страни а в Русия да не може ;) Панимаеш ?!? Обръщайте копейките в гущери ... идва рецесия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Също така- всяка държава може да изиска от русия предаването на неруският гражданин на собствената му държава. Русия дори да има подписани спогодби по наказателноправните въпроси между себе си и друга държава, не може да се позове на тях и да твърди, че напр. тези лица са извършители на престъплението ''международен теророзъм''. защото чл.203 от ук рф не визира и не е еднакво с престъплението ''международен тероризъм'', но чуждата държава- страна по такава спогодба, може да изиска от русия предаването на неруските граждани в юрисдикцията на държавата им по гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И като ги арестува, какво ще постигне- това са висши мениджъри- наемат си най-добрите руски адвокати, дават публичност на защитните си тези и путин остава с пръст в уста, защото адвокатите може да поискат делата да се разглеждат при открити врати, а това значи, че цялата руска общественост, от която путин кри толкова много , че русия води нападателна агресивна война в Украйна, ще научи истината за войната, и цялото правоприлагане на чл.203 от ук рф ще изгуби правна сила и ще се наложи ''ремонтът'' или премахването му от държавната им дума- т.е. техния парламент;D Путин как си я представя тази работа- че на чужденците ще може да въздейства така, както на обикновените руснаци, а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още