IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Air France-KLM подаде оставка

Служителите на авиокомпанията отхвърлиха споразумението за увеличение на заплатите със 7% в разстояние на четири години

21:05 | 04.05.18 г.
<p>
	Президентът и главен изпълнителен директор на Air France-KLM Жан-Марк Жанаяк.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът и главен изпълнителен директор на Air France-KLM Жан-Марк Жанаяк. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът и главен изпълнителен директор на Air France-KLM Жан-Марк Жанаяк съобщи, че ще подаде оставка, след като служителите на авиокомпанията отхвърлиха споразумение за заплатите, предава Ройтерс.

Вълната от стачки във френското й подразделение коства на компанията 300 млн. евро (359 млн. долара). Жанаяк заяви, че над половината от служителите на Air France, които са пуснали бюлетина, са гласували против предложението за увеличение на заплатите със 7% в разстояние на четири години. В гласуването са участвали 80,33% от служителите на компанията.

„Поемам отговорността за последиците от това гласуване и в идните дни ще връча оставката си на бордовете на директорите на Air France и Air France-KLM“, каза Жанаяк на пресконференция.

Синдикатите потвърдиха стачките на 7 и 8 май. По-рано в петък Air France-KLM понижи очакванията си за печалбата и растежа през 2018 г. отчасти заради последиците от стачките и заяви, че не е успяла да се възползва от добрата пазарна среда за европейските авиопревозвачи.

Air France трябва да ограничи разходите, за да не изостава от конкурентите си в Европа. Холандското подразделение KLM, което намали разходите, постигна ръст на печалбата през първото тримесечие в рязък контраст със загубите на Air France.

Конкурентните авиокомпании British Airways и Lufthansa вече предприеха болезнени ограничения на разходите в последните години на фона на конкуренцията с нискотарифните авиопревозвачи в Европа и новите конкуренти от Персийския залив.

Air France закъсня с тези мерки, тъй като усилията й се натъкнаха на противопоставянето на синдикатите.

Преди гласуването Жанаяк заяви, че ще му бъде трудно да остане на поста си, ако синдикатите отхвърлят предложението за увеличение на заплатите. Той беше подкрепен от френското правителство, основен акционер в Air France-KLM, което заяви, че спорът вреди на компанията. Все още няма реакция от страна на френското президентство и министерството на финансите.

Жанаяк беше назначен за главен изпълнителен директор на Air France-KLM през юни 2016 г., след като предшественикът му не успя да реформира авиокомпанията заради противопоставянето на синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още