IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Себастиан Курц поема кормилото на ЕС за шест месеца

Австрия превръща темата за миграцията в приоритет на председателството си

14:17 | 01.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс

Американски дипломат го нарече "рок звезда", а критиците на Ангела Меркел го ухажват - австрийският канцлер Себастиан Курц, който е на власт в родината си вече от шест месеца, от днес е начело и на ротационното председателство на ЕС, предаде Франс прес.

Поемането на председателството не можеше да стане в по-добър момент за 31-годишния лидер, който от миналия декември се е съюзил с крайната десница. Точно сега европейските правителства осезаемо втвърдяват политиката относно приема на кандидати за убежище. Този въпрос раздели ЕС в последно време.

Австрия превръща темата за миграцията в приоритет на шестмесечното си председателство начело на 28-те. Курц изтъква, че е един от основните архитекти на затварянето на Балканския миграционен път през 2016 г. По това време той беше министър на външните работи. Курц обеща да води в родината си миграционна политика без отстъпки и това допринесе за неговото издигане до канцлерския пост в Австрия и до укрепване на съюза му с крайната десница.

Анализаторът от Френския национален център на научни изследвания Патрик Моро, който е специалист по Австрия, припомня, че позициите на Курц звучат все по-актуално днес. Неговата критика към решението на Ангела Меркел да отвори временно границите за бежанци през 2015 г. се споделя все по-широко, също както и неговата така наречена "критична еврофилия".

Курц подчертава привързаноста си към ЕС, при условие че съюзът предостави повече суверенитет на държавите членки. Тази визия отговаря на визията на Австрийската партия на свободата и на европейските крайни десници, които в по-голямата си част засега поотложиха идеята си за излизане от ЕС.

Според австрийския в. "Курир" европейското председателство дава възможност на Курц да изпъкне, било то в качеството му на държавник, който управлява кризата с бежанците, било то като въплъщение на надеждата за десницата или като изскусен тактик.

За Австрия и за нейните 8,7 милиона жители политическият климат днес, когато се поема ротационното председателство на ЕС, е противоположен на този от 2000 г. Тогава консервативната десница за първи път се съюзи с крайна десница на Йорг Хайдер. Коалицията си спечели международни упреци и ЕС за няколко месеца бе санкционирал Виена. Осемнадесет години по-късно в контекст, в който десниците, защитаващи идеята за идентичност, са в подем, Курц се превръща в една призната фигура на международната сцена и австрийците се гордеят с това, отбелязва анлизаторът Моро.

Новият посланик на САЩ в съседна Германия -Ричард Гренъл, неотдавна нарече Курц "рок звезда". А бунтарите от баварската партия Християнсоциален съюз, които искат от канцлерката Меркел по-малко великодушна политика за предоставяне на убежище, сега демонстрират единомислие с Виена.

В националните допитвания популярността на правителството на Курц не намалява. Политологът Томас Хофер казва, че силата на правителството се дължи на показвания от него хармоничен образ с цената на огромен политически маркетинг. Политическите препирни, извадени на показ, сложиха край на голямата коалиция между социалдемократите и консерваторите миналата година. Тази коалиция управляваше страната 11 години преди изборите миналия откомври. Сега ако има конфликти в новата коалиция, правилото е те да не се вадят на показ, казва Хофер.

Когато крайнодясната партия на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе се оказа в първите седмици на новото правителство въвлечена в серия от смущаващи разкрития за неонацистката култура в близки до нея кръгове, от канцлерството не "задуха никакъв вятър на възмущение", припомня Франс прес.

Според някои анализатори пък Курц е майстор в отклоняване на вниманието. Лявото либерално издание "Фалтер" посочва за пример пресконференция, дадена в последния момент, на която бе обявено затваряне на джамии точно когато вътрешният министър на Курц от Австрийска партия на свободата Херберт Кикъл бе в центъра на политическа буря, обвинен, че си е позволил волности със законността, за да утвърди контрола си върху стратегическа разузнавателна агенция - Службата за защита на конституцията и за борба срещу тероризма.

Намират се и някои които твърдят, че зад демонстрираната от Курц уравновесеност и спокойно изражение при всякакви обстоятелства може да се крие "опортюнизъм" за сметка на ценностите. Като пример се посочва визитата му в Будапеща, ден след като унгарският парламент прие много спорния закон за санциониране на помощта, предоставяна на мигранти от неправителствените организации. По време на срещата си с национал-консерватора Виктор Орбан Курц не каза и дума за това, предпочитайки да афишира амбицията си да строи мостове със страните от Централна Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още