IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 ще спазва всички закони, обещава Германия

Проектът е икономически, а политическата задача пред Берлин е да не допусне загуби за засегнатите страни, заяви говорител на правителството

20:17 | 18.12.17 г. 2
<p>
	Трасето на &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Северен поток". Графика: "Газпром"

Реализацията на разширението на „Северен поток“ ще трябва да бъде подчинена на спазването на всички съществуващи законодателни норми, съобщи говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран от ТАСС. Той е категоричен, че Берлин има „политическата задача“ да не допусне загуба за страните, като Словакия, но най-вече Украйна, от реализацията на проекта.

Зайберг  посочи още, че в Германия разглеждат идеята за изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море като „икономически проект“. В ЕС обаче мнението за проекта не е еднозначно. Според ЕК и някои страни от Централна и Източна Европа той само ще увеличи зависимостта на общността от Русия. 

Коментарите на говорителя на германското правителство са свързани с решението на местните власти в Щралзунд да дадат разрешение за строителство на газопровода в крайбрежието на Германия.

Според полското издание Rzeczpospolita “недопускане на загуби“ означава, че Германия ще създаде газов хъб на своя територия и благодарение на отстъпките, които получава чрез две от компаниите, които участват в проекта – Wintershall и Uniper, ще продава изгодно газ на засегнатите страни.

Полша е един от най-големите противници на газопровода. Тази позиция не се промени и след смяната на премиерите на страната. Матеуш Моравецки коментира в интервю за местно радио, че „Северен поток 2" е „вредна инициатива, която заплашва сигурността на Централна Европа“, допълва още ТАСС.

„Той може да бъде убийствен за Украйна, която е наш съсед. В момента, в който Украйна бъде изключена от процеса по транзитиране на газа, нищо не пречи да се дестабилизира още по-дълбоко“, смята той.

Моравецки обаче признава,че проектът ще укрепи отношенията между Русия и Германия, а „Полша отново ще се окаже под заплахата за диктат на цените на газа от страна на „Газпром“ и Русия".

Варшава обаче работи за диверсификация на източниците си на газ – чрез терминал за втечнен газ край Швиноуйшче и газопровода Baltic Pipe, който свързва страната с Норвегия през територията на Дания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 9
Стефчо
преди 6 години
Моравецки обаче признава,че проектът ще укрепи отношенията между Русия и Германиятия ги тресе яко ужаса от разгрома за 1 месец от 1939 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
"Варшава обаче работи за диверсификация на източниците си на газ чрез терминал за втечнен газ край Швиноуйшче и газопровода Baltic Pipe, който свързва страната с Норвегия през територията на Дания. "Нека да работи ... нищо че политкоректният газ ше е три пъти по скъп !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още