IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell отчете най-големия си ръст на печалбата за последните три години

Прогнозите са, че през 2018 г. най-големите петролни компании в света ще генерират повече средства от когато и да е било през това десетилетие

14:29 | 26.04.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на Royal Dutch Shell за първото тримесечие на годината е нараснала с 42% - най-големия скок за компанията за последните три години, стимулиран от високите цени на петрола и производството.

Спрямо Shell има високи очаквания за продължаване на силната печалба и стабилните парични потоци, след като англо-холандската компания победи и на двата фронта своя съперник Exxon Mobil през 2017 г. благодарение на съкращения на разходите и по-висока ефективност.

Прогнозите са, че през 2018 г. най-големите петролни компании в света ще генерират повече средства от когато и да е било през това десетилетие след три години на съкращения, но управителните съвети все още остават предпазливи заради несигурността около краткосрочните и дългосрочни цени на петрола.

През последното тримесечие на миналата година Shell даде сигнал, че би могла да поддържа годишни плащания на дивиденти в размер на около 15 млрд. долара, без да се връща към заемите след три години на ниски цени на петрола.

Компанията също така планира да осъществи обратно изкупуване на акции в размер на 25 млрд. долара до 2020 г. Все още обаче не е ясно кога ще бъде започната програмата.

След като не можаха да отговорят на очакванията през предходното тримесечие, паричните потоци от операции на Shell за първите три месеца на тази година са се възстановили до 9,43 млрд. долара, което въпреки това е малко по-слабо от представянето на годишна база (9,5 млрд. долара в началото на 2017 г.).

Нетната печалба за акционерите също отбелязва ръст до 5,322 млрд., задминавайки очакванията на анализатори за 5,277 млрд. долара. Преди година тя бе 3,754 млрд. долара.

Производството на компанията също е нараснало с 2% до 3,839 млн. барела петрол дневно, като печалбата от сегмента почти се е утроила в сравнение с година по-рано.

Разликата между дълга и пазарната капитализация на Shell до края на март отбелязва леко понижение в сравнение с края на 2018 г., достигайки до 24,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още