IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След България и Хърватия към еврозоната сега се насочва и Румъния

До края на годината страната ще представи стратегията си за членство в единния валутен съюз

10:24 | 14.05.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като България и Хърватия вече заявиха желанието си за присъединяване към еврозоната, Румъния също поема по този път. Миналата седмица тя обяви, че до края на годината ще представи стратегията си за членство в единния съюз, връщайки се към идеята, която отложи през 2015 г. Тази стъпка може да помогне на балканските страни да останат близо до ключовото ядро на Европейския съюз в момент, в който възникват все повече въпроси за бъдещото разпределение на важните фондове за развитие, коментира Bloomberg.

“След Brexit да си извън еврозоната може да означава да си откъснат“, коментира по телефона Юрай Котиан, базиран във Виена икономист в Erste Group Bank. „Ако разгледате подготвения бюджет на ЕС, ще видите, че той има много по-голям фокус върху еврозоната. Европейската комисия иска да се създаде този инструмент за конвергенция за присъединяване към еврозоната, затова страните трябва да се възползват от него“.

Плановете на трите страни контрастират с по-богатите части от бившия комунистически изток на континента. Докато Словения, Словакия и прибалтийските страни – Естония, Латвия и Литва, използват еврото, Полша, Чехия и Унгария нямат твърди планове да се присъединят към това. Опитът на Гърция за това какво може да се случи, когато независимата парична политика капитулира, не помогна за това. Но за най-малко влиятелните страни членки на ЕС, коментира Bloomberg, фондовете за развитие може да са нужни още дълги години, докато те търсят начини да преодолеят огромната разлика в благосъстоянието.

Подготовката на България е най-напреднала. Изданието припомня, че българският лев е обвързан с еврото, а София иска да се присъедини към механизма за валутните курсове, който предшества членството, още това лято. Хърватия планира да премине към единната валута след пет до седем години, а Румъния тепърва трябва да представи новата си целева дата.

Румъния иска да достигне ниво от 70% от средния брутен вътрешен продукт на глава на населението за региона до 2020 г. спрямо 60% в момента, сочи последната програма за конвергенция, одобрена в четвъртък. „Определянето на конкретна дата за приемане на еврото изисква първо задълбочен анализ, особено на реалната структурна и институционална конвергенция“, заяви правителството.

Как ще бъдат приети опитите им засега не е ясно. Макар че България изпълнява критериите за членство и получи подкрепата на германските и френските лидери, Европейската централна банка не е толкова заинтересована от това след серията финансови скандали в Източна Европа. Икономиките на Хърватия и Румъния обаче са по-слаби.

Срещата за бъдещето на ЕС, която ще се проведе следващата пролет в Румъния, може да хвърли известна светлина върху перспективите на трите страни, завършва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 14
Иван Митев
преди 5 години
Най-големият враг за хората в еврозоната е поведението на Европейската централна банка да работи без защита срещу щетите от еврото. Възможностите са: Първа: При запазването на неправилното поведение на Европейската централна банка щетите се увеличават.Втора: Със защита срещу щетите от еврото е прекратен водещият причинител за сегашните щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 6
beinsa
преди 5 години
Нали уж беше лошо в отбора на богатите и развитите - еврозоната?Затова всичко живо натиска за натам.Само онези страни, които знаят, че ще им струва скъпи реформи не се натиската, но поради популистки причини.Сега ще се изсипят платените от Москва *** да ну убеждават в обратното. Само гледайте! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още