IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор във Великобритания е изцяло зависим от строежа на жилища

Покупките на материали за строителния бранш достигнаха двугодишен връх

17:36 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на мениджърите по поръчките в строителния сектор (PMI) във Великобритания, изчисляван от частната компания Markit и института CIPS, пада до 52,2 пункта през декември, съобщава Tradingeconomics.com. Това е под постигнатия петмесечен връх през предходния месец от 53,1 пункта и под консенсусната прогноза на пазарните анализатори, която бе за 52,8 пункта.

Строителството на жилищни сгради продължава да нараства за 16-ти пореден месец, докато при обектите с търговско предназначение се наблюдава свиване на строителството за шести пореден месец. 

Новите поръчки за строителни обекти нарастват най-много за последните седем месеца, а покупките на материали за сектора са на двугодишен връх. Това означава, че се очаква растежът в строителството да продължи и в близко бъдеще.

Индексът на производствената активност в строителния сектор в Обединеното кралство за изминалата 2017 г. е средно 52,3 пункта, което е над средната стойност от 51,6 пункта през 2016 г.

Развитието на жилищното строителство в страната е резултат от ниските лихви и правителствените политики, насочени към стимулиране на пазара на жилища, се посочва в анализа на Markit. От друга страна, спадът в строителството на бизнес обекти, включително офиси и магазини, показва влошаващата се тенденция на намаляване на бизнес инвестициите. Така строителният сектор във Великобритания остава в момента изцяло зависим от жилищното строителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още