IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в Италия и Испания изпратиха европейските борси на червено

Всички основни борси и сектори освен петролният приключиха със сериозни понижения

19:06 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха с понижения сесията във вторник на фона на новите страхове за риск пред еврото в Италия и политическите сътресения в Испания, предава CNBC.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 500 закри търговията със спад от 1,3%, а всички основни борси и сектори освен петролният приключиха на червено.

Сред националните индекси италианският FTSE MIB се понижи с 2,5% на фона на подновените политически тревоги. Третата по големина икономика в еврозоната е без правителство след парламентарния вот, който не излъчи ясен победител в началото на март. Антисистемните политически партии се отказаха от усилията си да сформират коалиция през уикенда заради несъгласия с държавния глава.

В същото време испанският показател IBEX 35 също отписа 2,6% от стойността си след новината, че министър-председателят Мариано Рахой ще се изправи пред вот на недоверие в петък. Новината предизвика политическа волатилност в Южна Европа.

В Лондон индексът FTSE 100 завърши със спад от 1,26%, германският показател DAX с 1,53%, а френският САС – с 1,29%.

Европейският банков индекс поведе загубите във вторник сутрин с понижение от над 3%. Испанските кредитори Banco Santander и Caixabank и италианският Unicredit бяха сред най-зле представилите се в сектора.

На корпоративния фронт Dixons Carphone се срина до дъното на европейския бенчмарк, след като публикува предупреждение за печалбата си. Британският търговец на дребно заяви, че печалбата му може да се свие с 21% през текущата година, а 92 магазина ще бъдат затворени. Акциите се сринаха с над 20% след новината.

На Wall Street книжата също са на червено заради опасенията за завръщаща се нестабилност в еврозоната. Еврото се търгува за 1,1555 долара, поевтинявайки с 0,58%.

Доверието на потребителите в Италия за май спадна до 113,7 пункта спрямо 116,9 пункта предишния месец, а във Франция е на ниво от 100 пункта, без промяна спрямо април.

Цените на петрола се търгуваха смесено на фона на растящите очаквания, че големите производители може да сложат края на квотната си сделка. Брентът се търгуваше около 75,37 долара за барел, което е ръст от 0,09%, а американският WTI за 66,62 долара, спадайки с 1,86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още