IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри старта на търговските преговори с Австралия и Нова Зеландия

Областите, които вероятно ще спечелят най-много от споразуменията, са производството на автомобилно оборудване, машини, химикали, преработените храни и услугите

12:00 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на ЕС днес даде разрешение на Европейската комисия да започне търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, съобщи пресслужбата на СЕС. Днешното решение изпраща силен сигнал и до двете държави за това, че ценим партньорството си с тях и искаме да задълбочим съществуващите връзки помежду ни, коментира българският министър на икономиката Емил Караниколов, който председателства заседанието, цитиран от БТА. 

Водещата цел на търговските споразумения с двете страни е допълнително намаляване на съществуващите пречки пред търговията, премахване на митата върху стоките и предоставяне на по-добър достъп до услугите и обществените поръчки в Австралия и Нова Зеландия. Областите, които вероятно ще спечелят най-много от споразуменията за свободна търговия, са производството на автомобилно оборудване, машини, химикали, преработени храни и услугите. 

В пълномощията за водене на преговори се обръща внимание на защитата на уязвимите отрасли като селското стопанство чрез извличане на максимални ползи от отварянето на пазарите, без да се нанасят вреди на местните производители. В пълномощията не се предвижда пълно освобождаване на търговията със селскостопански стоки.

Предвижда се установяване на всеобхватна и съвременна рамка, основана на най-високите стандарти в областта на труда, безопасността, околната среда и защитата на потребителите.

ЕС е в тясно сътрудничество с Австралия и Нова Зеландия по въпросите на икономическата и търговската политика в рамките на споразуменията за партньорство, сключени съответно през 2008 г. и 2017 г. ЕС има двустранни споразумения и с двете държави за взаимното признаване на някои технически сертификати, които улесняват търговията с промишлени стоки, като намаляват разходите за изпитания и сертифициране на износа и вноса. Макар и ограничени, търговските пречки остават значителни за някои области като селското стопанство или текстилните изделия.

ЕС е третият по големина търговски партньор на Австралия. През 2017 г. годишната двустранна търговия възлиза на над 47,7 млрд. евро, а положителното търговско салдо за ЕС се равнява на над 21 млрд. евро. Износът на ЕС за Австралия е предимно на промишлени стоки, докато в износа на Австралия за ЕС основен дял заемат минералните суровини и селскостопанските продукти. Дружества от ЕС предоставят търговски услуги на стойност почти 20 млрд. евро в Австралия и имат инвестиции в страната за над 160 млрд. евро (през 2016 г.).

При годишен двустранен търговски обмен на стойност над 8,7 млрд. евро през 2017 г. ЕС е вторият по големина търговски партньор на Нова Зеландия след Австралия. В износа на Нова Зеландия за ЕС преобладават селскостопанските стоки, докато износът на ЕС за Нова Зеландия е главно на промишлени изделия. За ЕС търговията с Нова Зеландия се изразява в положително търговско салдо от 1,9 млрд. евро (през 2017 г.), като на дружества от ЕС се падат над 10 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още