IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total купува френската комунална компания Direct Energie за 1,7 млрд. долара

Споразумението показва нарастващите усилия на водещите петролни компани да навлязат в бизнеса с комунални услуги

13:39 | 18.04.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания Total купува 74,3% от френската компания за комунални услуги Direct Energie за 42 евро на акция, като добавя  електроенергията и природния газ към основния си петролен бизнес, съобщи Bloomberg.

След приключването на сделката за 1,4 млрд. евро (общо 1,7 млрд. долара), Total ще подаде оферта да закупи миноритарните дялове в компанията при същата цена на акция. Бордът на Direct Energie единодушно е одобрил сделката.

Споразумението показва нарастващите усилия на водещите петролни компании да навлязат в бизнеса с комунални услуги, за да се подготвият за бъдещето, в което изкопаемите горива вече няма да доминират в енергийния микс.

Европейският конкурент Royal Dutch Shell се споразумя през декември да закупи First Utility - седмия по големина доставчик на електроенергия в САЩ.

„Чрез тази сделка Total се стреми активно да развива производството и разпределението на електроенергия и газ във Франция и Белгия", обяви компанията. "Това приятелско поглъщане е част от стратегията на групата да се разшири и да развие нисковъглеродни енергии“, се допълва в изявлението.

Общата стойност на предложението надвишава приблизително 12,5 пъти прогнозната печалба на Direct Energie за 2018 г. преди лихви, данъци и амортизация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още