IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария и Полша с общи позиции по новия бюджет на ЕС

Двете страни не подкрепят орязване на земеделското перо в бюджета на ЕС

18:33 | 14.05.18 г.
<p>
	Премиерите на Полша и Унгария. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерите на Полша и Унгария. Снимка: Архив Ройтерс

Полша и Унгария са с близки позиции по новия бюджет на ЕС, заяви полският премиер Матеуш Моравецки след среща във Варшава с унгарския си колега Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

"Позициите ни са много близки и може да се каже, че се сближават все повече", каза Моравецки, имайки предвид преговорите по новата бюджетна рамка на ЕС.

"Имаме абсолютно еднакви позиции както по компенсирането на бюджетните загуби след излизането на Великобритания от ЕС, така и за финансовите приноси и целите, особено за кохезионната политика и общата земеделска политика", заяви Моравецки.

Унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи с полския си колега, че позициите на двете им страни по бюджета на ЕС са близки и заяви, че Унгария и Полша не подкрепят орязване на земеделското перо в бюджета на ЕС.

Орбан заяви, че не е против създаване на нови пера в бюджета, но че това не е причина да се намаляват съществуващите.

ЕС трябва да вземе важни решения за излизане от миграционната криза след избирането на новия състав на Европейския парламент, заяви Орбан, цитиран от ТАСС.

На срещата на върха "в София ще обърна внимание, че имаме проблем с демокрацията. В момента главният политически въпрос е проблемът с миграцията, а сегашният Европейски парламент е избран преди кризата. Дали не е по-мъдро да изчакаме с решението по миграцията до избирането на нов Европейски парламент?", попита унгарският премиер.

"За нас миграционният въпрос е най-важният. Главното е националният суверенитет. Само вътре в страната могат да се вземат решения кой може да живее на тази земя", каза Орбан и подчерта, че за Унгария е крайноважен въпросът за охраната на границите.

"Полша и Унгария имат еднаква позиция по този въпрос" (за миграцията), заяви полският премиер Матеуш Моравецки. "Съгласувахме бъдещи стъпки по тази тема", отбеляза той и поиска да се прави разлика между икономически мигранти и бежанци. Моравецки добави, че е нужно да се създават подходящи условия на живот за хората в собствените им страни.

Двамата лидери заявиха, че държавите им помагат на хората в страни от Африка и Близкия изток за по-добър живот по родните им места и настояха, че това е по-добър начин за справяне с миграционната криза, предаде Associated Press.

"И ние имаме сърца, сърцата ни не са от камък. Ние сме християнски народ, знаем какво значи ангажимент, какво значи да помогнеш. Обаче няма да можем да помогнем на никого, ако междувременно унищожим страната си", заяви Орбан.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още