IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Истанбул бе открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии

Съоръжението ще произвежда авиационно гориво от водорасли

18:46 | 09.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Bloomberg Finance LP</em></p>

Снимка: Архив, Bloomberg Finance LP

Турски министри и отговорни представители от ЕС откриха днес биорафинерия в Истанбул, съобщи в."Дейли сабах".

Съоръжението, което ще произвежда авиационно гориво от водорасли, се рекламира като първата и единствена в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии. Тя е с подкрепата на ЕС.

Чрез биорафинерията Турция цели да намали използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди в условията на климатична криза, информира БТА. 

Рафиренията е изградена в кампуса на престижния Босфорски университет. Тя е част от проект за Интегрирана концепция за биорафиниране за развитие, водено от биоикономиката, който търси иновативно, екологично производство и равитие на технологиите.

Рафинерията е разположена в пространство за изследвания и развитие с площ от 2500 квадратни метра в кампуса на университета.Тя използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Проектът има бюджет от 6 млн. евро, като ЕС покрива 85% от проекта, посочва Анадолската агенция. Останалата част се покрива от министерството на промишлеността и технологиите в рамките на неговата програма Конкуретни сектори.
Програмата, която се финансира съвместно от Турция и ЕС, включва подкрепа за икономическо развитие чрез разширяване на възможностите на инфраструктуртата за изследвания и на малките и средни предприятия.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви на церемонията, че биорафинерията ще произвежда много продукти, от които Турция има нужда, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се използва за самолети, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни ресурси и ще се намалят въглеродните емисии.

Варанк каза, че се предвижда използване на биогорива, които ще бъдат произведени в рафинерията, от националната авиокомпания Turkish Airlines. "Ние искаме Turkish Airlines да извърши първия си полет с използване на биогориво оттук преди края на 2022 г.", посочи министърът.

Биорафинерията разчита изцяло на вятърна енергия за нуждите от електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ъхъ ... баш работа за Инжирлик ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така ще каже турчинът, който е на твоето ниво. Образованият ще каже Аферим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
на туй турчинът би казал "ташшак работа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още