IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще поиска от ЕС да остане в митническия съюз и след Brexit?

Това ще се случи, ако предвидената в едно от правителствените предложения технология за граничен контрол не е готова навреме за 2021 г.

09:35 | 17.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще каже на Европейския съюз, че е готова да остане в неговия митнически съюз и след 2021 г., пише в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Тази седмица водещите министри на британското правителство, които работят по стратегията на Brexit, са се договорили за нов план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия, след като отхвърлиха предишни предложения на ЕС, предава БТА.

По график Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но си е осигурило преходно споразумение, с което запазва търговските си връзки с ЕС непроменени до края на 2020 г., стига да бъде постигнато окончателно споразумение в близките месеци.

Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че Великобритания ще излезе от митническия съюз, което ще позволи на страната да сключва свои търговски споразумения с други държави. Министрите ѝ обаче са разделени по въпроса към какъв вид митническа система с ЕС да се стреми Лондон.

На вчерашното си заседание министрите са се съгласили, че Великобритания трябва да се опита да остане в митническия съюз, ако предвидената в едно от правителствените предложения технология за граничен контрол не е готова навреме за 2021 г. Официални лица са предупредили, че тя може да се забави до 2023 г., пише вестникът.

Говорител на Мей е отказал да коментира информацията.

В понеделник главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че от март насам няма постигнат съществен напредък по преговорите за Brexit. Мей иска да разясни плановете си преди срещата на върха на ЕС през юни и да сключи споразумение за новите отношения на Великобритания с ЕС през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още