IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB спря отпускането на кредити на Олег Дерипаска

Миналия месец Вашингтон наложи санкции на някои от най-големите руски компании и бизнесмени, сред които и Дерипаска

15:46 | 23.05.18 г.
<p>
	Олег Дерипаска.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Олег Дерипаска. Снимка: Архив Ройтерс

Руската банка VTB, която е втора по големина в Русия, спря да отпуска кредити на руския магнат Олег Дерипаска, на когото САЩ наложиха санкции, съобщи президентът на банката Андрей Костин в интервю за CNBC.

През миналия месец Вашингтон наложи санкции на някои от най-големите руски компании и бизнесмени, включително Дерипаска и неговата алуминиева империя, заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

“Разбира се, ние не му предоставяме никакви кредити, нямаме никаква дейност с него“, казва Костин пред CNBC, като добавя, че VTB очаква да види какви ще са следващите стъпки на американското министерство на финансите.
“Надяваме се, че проблемът ще бъде разрешен, защото сме големи негови кредитори“, допълва Костин.

„Бизнесът с новосанкционирани институции съставлява под 2% от активите ни, така че той, разбира се, ще ни засегне до известна степен, но все пак трябва да видим какво ще се случи с тях, тъй като се водят разговори за отмяна на санкциите за Рурал и някои други компании. Така че трябва да видим, но засега това не е огромен проблем за нас“, изтъкна Костин.

Американското министерство на финансите съобщи във вторник, че ще удължи крайния срок за американските клиенти да се съобразят със санкциите срещу автомобилната компания на Дерипаска GAZ, като даде на американците срок до 23 октомври вместо до 5 юни да ограничат операциите и договорите си с компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още