IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради липсата на газ украинските топлофикации преминават на мазут

Киев опита да купи газ от "Газпром" за първи път от 2015 година, но руският гигант отказа доставките

14:29 | 02.03.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради липсата на доставки на природен газ и на фона на студената вълна, обхванала Украйна, топлофикационните дружества в страната ще минат на алтернативно гориво - мазут, предаде ТАСС. Новината съобщи енергийният министър Игор Насалик по време на заседание на украинския парламент.

Оперативният щаб, който следи обстановката, препоръчва и преустановяване на учебните занимания в училищата и детските градини до 6 март, и поддържане на минимално допустимите температури в помещенията, за да бъде спестено гориво.

Недостигът на газовите доставки е в обем на около 10 млн. куб. метра в денонощие. В Украйна се надяваха да успеят да ги покрият с газ от "Газпром" и внесоха предплата за март, но руската компания им отказа и върна парите.

Киев не купува газ директно от Русия от ноември 2015 година, но след решение на Арбитражния съд в Стокхолм по споровете между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром", страната отново се реши да купува директно руски газ.

Заради липсата на достатъчно газ Украйна ограничава потреблението. "Нафтогаз Украйна" призова домакинствата да пестят природния газ за отопление.

Късно снощи страната предупреди ЕС за потенциална криза в енергийния сектор и поиска тристранна среща на ниво "ЕС - Русия - Украйна", за да бъде решен проблемът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Е дека е американскио газ? Хем втечнен, демократичен, гиби... Поляците и литовците нали имат терминали - оти не им подават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още