Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо акциите на Metro се сринаха с 11% в петък?

Изненадващо мениджмънтът на гиганта в търговията обяви, че очаква по-слаби резултати в Русия

Защо акциите на Metro се сринаха с 11% в петък?

Магазин на веригата в Дюселдорф. Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите в Metro бяха изненадани в петък от предупреждение за приходите и печалбата на концерна. Силно понижените годишни цели предизвикаха внезапен спад на цената на акциите, които в крайна сметка завършиха търговията със сериозния срив от близо 11 на сто, предава dpa-AFX.

Акциите сега струват само около 13 евро за брой. При най-големия си спад в петък дори се понижиха до 12,63 евро, което означава най-ниското ниво за търгуваната на MDAX компания от отделянето на подразделението ѝ за търговия с електрически уреди.

Metro очаква сега по-бавен темп на растеж както на приходите, така и на печалбата за финансовата 2017/18 година. Причината за това е преди всичко бизнесът в Русия, който до този момент се е развивал по-слабо от очакваното.

Анализаторът от Bernstein Бруно Монтейн изглежда изненадан за това, защото едва преди няколко седмици мениджмънтът бе уверен за развитието на бизнеса в Русия.

Поради това Монтейн смята, че предупреждението за печалба подкопава сериозно доверието към корпоративните ръководители. Същевременно експертът изчислява, че  постигнатата в Русия оперативна печалба може да се срине наполовина скоро. „Ето защо можем да заключим, че проблемите, пред които е изправен мениджмънтът в Русия, са подценявани съществено", казва анализаторът.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преди изборите в Испания анализатори се опасяват от напредъка на националистите