Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Здравната система на Ирландия е станала жертва на рансъмуеър атака

Здравната служба на страната е затворила ИТ системите си, за да оцени щетите

Здравната система на Ирландия е станала жертва на рансъмуеър атака

Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg

Здравната служба на Ирландия затвори своите ИТ системи в петък, след като се оказа, че е претърпяла „значителна рансъмуеър атака“, предава АП.

Изпълнителният орган на здравната служба съобщава, че ходът е предпазна мярка и назначенията за ваксинации срещу коронавирус не са засегнати.

„Взехме предпазна мярка да изключим много от нашите основни системи, за да ги защитим“, коментира главният изпълнителен директор Пол Рийд пред телевизионния оператор RTE. „Намираме се на много ранните етапи на пълно разбиране на заплахата, въздействието ѝ и опитите да я ограничим“, допълва той.

Не е ясно доколко дълбоко е засегната здравната система. Дъблинската болница Rotunda например отменя всички рутинни прегледи заради ИТ проблеми, като определя ситуацията като „критична“ и „спешна“.

Рансъмуеър атаките обикновено се извършват от хакери, които кодират данни и така парализират мрежите на жертвите. Целта е да получат откуп, за да отключат достъпа до данните.

Системите за здравеопазване и преди са били цел на хакери. През февруари две болници във Франция бяха засегнати от рансъмуеър атаки, които осакатиха телефонните им системи и доведоха до отлагане на операциите.

През септември очевидно погрешно насочена рансъмуеър атака срещу германска болница доведе до отказ на ИТ системите и непряка смърт на жена. Същия месец рансъмуеър атака парализира верига от над 250 болници и клиники в САЩ.

През 2017 г. британската национална здравна служба беше ударена от киберпрестъпници, като принуди болниците да затворят отделения и спешни кабинети и да пренасочват пациенти.

Ирландската атака подчертава загрижеността относно уязвимостта на критичната инфраструктура към ескалиращи атаки от хакерски групи и престъпници, казва Стив Форбс, експерт по правителствената сигурност в Nominet, регистърът на уеб домейните на Великобритания.

„Националните здравни служби вече са под напрежение от пандемията, което ще направи тази атака още по-опустошителна“, допълва той.

В САЩ най-големият тръбопровод за гориво в страната беше ударен от хакери преди седмица. Прекъсването предизвика опашки по бензиностанциите поради проблеми с разпределението и паническо изкупуване на горивата. Съоръжението заработи пак в сряда.

Форбс посочва, че атаките срещу тръбопровода и ирландската здравна система показват, че „престъпните групи избират цели, които ще имат най-голямо въздействие върху правителствата и обществеността, независимо от допълнителните щети“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова
Още по темата: Европа хакерска атака

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
По-ниският икономически растеж не означава по-малко щастие