Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

70 млн. лв. от ОП „Околна среда“ се пренасочват към бизнеса

Европейската комисия одобри финансовото разпределение по програмата заради пандемията

70 млн. лв. от ОП „Околна среда“ се пренасочват към бизнеса

Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри изменение на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за актуализиране на финансовото й разпределение. Така близо 70 млн. лв. от програмата се пренасочват в подкрепа на малкия и среден бизнес и на българската икономика в условията на световна пандемия.

Решението за изменение на ОПОС беше одобрено от Министерския съвет през май. Така министрите решиха към оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.” да се пренасочат 49,5 млн. лв. по линия на Европейския фонд за регионално развитие и 20,4 млн. лв. по линия на Кохезионния фонд. 

Още по темата

Пренасочването на средства става възможоно съгласно постигнато споразумение на национално ниво за преразпределяне на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове между оперативните програми към мерки за ограничаване на отрицателните последици от разпространението на COVID-19. Целта е да се подпомогне процесът по осигуряване на подкрепа за българската икономика по отношение на малкия и среден бизнес, за да се гарантира последващото излизане на предприятията от настоящата криза с минимални сътресения и при възможно най-благоприятни условия, както за служителите, така и за техните работодатели, посочва се в съобщението на екоминистерството.

Финансирането от близо 70 млн. лв. ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма.

С одобреното от ЕК изменение на ОП „Околна среда“ и с цел пълно и ефективно усвояване на средствата по програмата, са прехвърлени спестени финансови средства от приоритетна ос „Води“ към  приоритетна ос  „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Прехвърлянето на средства не оказва влияние върху поетите от ОПОС ангажименти за финансиране изграждането на ВиК инфраструктура и върху изпълнението на сключените договори с ВиК оператори и общини в сектор „Води“.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Ил. Цанова: Предизвикателство ще е да усвоим парите по Плана за възстановяване