IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Джалъзов: Ролята на гаранционните институции като партньор на бизнеса ще е все по-осезаема

Националният гаранционен фонд събира в София 27 гаранционни институции от 17 държави

13:51 | 04.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: НГФ</em></p>

Снимка: НГФ

Темата за навлизането на финансовите инструменти ще бъде все по-актуална, а ролята на гаранционните институции като партньор на търговските банки и бизнеса – все по-осезаема.    Това заяви Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, по време на пролетната обучителна сесия на Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), която се провежда на 3-ти и 4-ти май в София.

Той допълни, че икономиките на различните държави приветстват основния принцип на новите финансови инструменти да се постига повече с по-малко, информира Националният гаранционен фонд. 

Неслучайно тенденцията в последните години е за пренасочване на подходите на финансиране от европейски фондове с еднократно безвъзмездно финансиране към по-широкото използване на иновативни финансови инструменти, като гаранциите например. Според Джалъзов членовете на AECM са естествен финансов посредник за гаранционните инструменти на ЕС в подкрепа на малкия и средния бизнес.

„Днешната среща е обмяна на знания и добри практики, и създава контакт между членовете на AECM за установяването на политики в подкрепа на МСП-сектора“, каза изпълнителният директор на Европейската асоциация на гаранционните институции Бернард Загмайстер.

Националният гаранционен фонд е домакин на международния семинар, в който участват 27 гаранционни институции от 17 държави. Представители на Естония, Финландия, Франция, Унгария, Косово, Латвия, Португалия, Румъния, Турция, Австрия, Белгия, Ирландия, Гърция, Словения, Испания, Литва и България ще обсъдят в рамките на два дни определянето на цените на портфейлните гаранции.

Европейската асоциация на гаранционните институции обединява организации, действащи в 26 страни от ЕС, както и в Босна и Херцеговина, Русия, Сърбия и Турция. Нейни членове са взаимни и гаранционни схеми в частния сектор, както и държавни институции, които са или гаранционни фондове, или банки за развитие с гаранционна структура. Общата им мисия е предоставянето на гаранции по заеми за МСП, които имат икономически изгодни проекти, но не са в състояние да осигурят достатъчно обезпечение за банково кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още