Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Борисов пред руско издание: България реши проблема с незаконните мигранти

Специална роля в решаването на въпроса е имала Турция, подчертава премиерът пред "Известия"

Борисов пред руско издание: България реши проблема с незаконните мигранти

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България успя да реши проблема с мигрантите и да спре притока им по  „балканския маршрут”. Това казва премиерът Бойко Борисов пред руския всекидневник „Известия”.

Специална роля в решаването на въпроса е имала Турция и благодарение на политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в последната година и половина границата не е пресечена от нито един незаконен мигрант.

Миграционната криза ще бъде основна тема на срещата на лидерите на Евросъюза (ЕС) на 28 и 29 юни, като изданието отбелязва, че България председателства половин година Съвета на ЕС.

„София спря бежанския поток по „балканския маршрут”, казва Борисов и отбелязва географското положение на страната като външна граница на ЕС.

Той коментира, че важна роля за решаването на проблема с незаконната миграция е имало споразумението за бежанците, сключено между Брюксел и Анкара през 2015 г. Там бе предвидено Турция да затвори границите си за мигрантите в посока ЕС срещу финансова подкрепа за тяхната издръжка, ускорени действия по безвизовия режим и интеграция в ЕС. 

Още по темата

Според Борисов споразумението с Турция трябва да работи, въпреки твърдата реторика на политиците от Западна Европа по отношение на Ердоган. По думите му вече почти две години Анкара изпълнява всички  договорености.

Благодарение на турската политика за последната година и половина миграцията в България достигна практически нулево ниво, отбелязва Борисов.

Той дава пример със случай, когато от Одрин към България са тръгнали  40-50 хил. мигранти. Турското ръководство, по думите на министър-председателя, ги е пренасочило към бежанските центрове в Истанбул.

Премиерът отбелязва и построяването на стената по границата с Турция, като я нарича защитно съоръжение и прави аналогия с тази между Унгария и Сърбия. Заграждението е с дължина  237 км и е оборудвано с видео- и термокамери. Отскоро гранична полиция ползва 80 нови джипа Nissan.

„Известия“ отбелязва, че българското председателство на Съвета на ЕС приключва в края на юни, а темата за миграцията, която напоследък се обсъжда с нова сила, е станала един от главните въпроси в навечерието на срещата от 28–29 юни.

Борисов допълва, че българското правителство предлага действия в три направления по отношение на миграцията.

Първо, да бъдат защитени границите на ЕС, за да не се налага изграждането на заграждения в Европа, както вече направи Унгария. Според Борисов е необходимо да се засили охраната на външните граници, като се прехвърлят повече кораби, гранични служители и дори представители на въоръжените сили.

Второто направление в българската концепция е създаването на центрове за бежанци извън ЕС на безопасна територия.

Хората, бягащи от войната, трябва да се намират в специални центрове, където биха получили цялата необходима помощ до приключването на военните действия, за да се върнат после в родните си градове, отбелязва Борисов. Що се отнася до икономическите мигранти, ако в европейските страни няма нужда от трудови ресурси, те трябва да бъдат върнати по домовете им.

Трето, международната общност трябва да реши проблема с бедността и постоянния ръст на раждаемостта в Африка.

Миграционният въпрос е пряко свързан с тези три аспекта, подчертава българският премиер.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

4
 
23
 
4
преди 7 месеца
България ли го реши или изтъргува нещо на Турция за да може Турция да го реши?
5
 
26
 
3
преди 7 месеца
Тоя напоследък все по-нагло лъже... усещам как му се гласи нещо и вече е отчаян...
3
 
32
 
2
преди 7 месеца
То ако слушаш Борисов всички проблеми сме си решили, ама не е баш така.
4
 
31
 
1
преди 7 месеца
"Там бе предвидено Турция да затвори границите си за мигрантите в посока ЕС срещу финансова подкрепа за тяхната издръжка, ускорени действия по безвизовия режим и интеграция в ЕС. 
............
По думите му вече почти две години Анкара изпълнява всички  договорености."

Тук питанката е: а ЕС дали изпълнява своята част от договореностите? Щото след седмица-две, когато се послегне мътилката от изборите, Ердоган ще го зададе този въпрос, хем на висок глас, гиби... И тогава ще стане ясно дали ще продължи "...твърдата риторика на политиците от Западна Европа по отношение на Ердоган". Тогава ше се види - кой кум, кой сват, кой на булката брат и кон боб яде ли... :lol:

Още от Европроекти
Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество