IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схема за подпомагане на производители на маслодайна роза у нас

Програмата е на стойност 1,5 млн. евро, от които ще се възползват между 500 и 1000 компании

15:03 | 08.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата за подпомагане на производителите на маслодайна роза в България. Общият бюджет е 1,5 млн. евро, които ще бъдат насочени към малки и средни предприятия, засегнати от разпространието на коронавируса. Става въпрос за между 500 и 1000 компании.

Помощта ще бъде под формата на директни грантове, става ясно от съобщение на ЕК. Целта е да се подкрепи ликвидността на българските производители, пострадали от мерките за ограничаване на пандемията.

По схемата производителите на маслодайна роза у нас ще получат средно по 50 евро на хектар с розови насаждения.

Оценката на Брюксел сочи, че предложението на българското правителство отговаря на европейските изисквания за държавна помощ. Според временните правила средствата по програмите за подпомагане не трябва да надвишават 225 хил. евро на хектар и да бъдат разпределени до 31 декември 2021 година.

През пролетта български производители се оплакаха заради продължаващия спад на изкупната цена на розовия цвят. През 2021 година тя е 1,60 лева на килограм, а изчисленията на Института по етерично-маслени култури  сочат, че разходите за производството на килограм розов цвят струва 2,04 лева. Заради загубите, които се реализират, много производители се заканиха да унищожат насажденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още