IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

Над две трети от европейците са убедени, че страната им е извлякла ползи от Общността

15:36 | 23.05.18 г. 4
Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

54% от българите вярват, че членството в ЕС е нещо добро, и 57% са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в Съюза. Това показва последното проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и публикувано една година преди европейските избори през май 2019 г.

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът, борбата с тероризма и социалната защита. За България процентът на анкетираните, които считат че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е увеличение със 7 пр. п. в сравнение с 2017 г.

Изследването на „Евробарометър“ е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки.

Резултатите показват, че средно 60% от гражданите вярват, че членството на тяхната страна в ЕС е нещо добро, а над две трети от анкетираните (67%) са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС. Това е най-високият резултат, измерен от 1983 г. насам, се казва в прессъобщение на Европарламента.

48% вярват, че техният глас се чува в ЕС. Това развитие е започнало през втората половина на 2016 г., което вероятно е свързано с последиците от референдума за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

eurobarometer1.jpg eurobarometer1.jpg

Приоритетни теми за предизборната кампания

По време на предстоящата предизборна кампания европейците очакват от политиците да предложат решения за сигурността в най-широк смисъл, включително и по отношение на миграцията. В същото време въпроси, свързани с личния просперитет и благополучие, са еднакво важни за дневния ред.

49% от европейците посочват борбата с тероризма като приоритетна тема на кампанията, следвана от борбата с младежката безработица (48%), имиграцията (45%), икономиката и растежа (42%).

Около една трета от европейците определят като приоритет борбата с изменението на климата и опазването на околната среда (35%).

Насърчаването на правата на човека и демокрацията, както и социалната защита на гражданите на ЕС, са важни теми за 32% от анкетираните.

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът (57%), борбата с тероризма (49%) и социалната защита на гражданите (47%). След тях идват борбата с младежката безработица (44%), защитата на потребителите и безопасността на храните (37%) и имиграцията (35%).

Значимост на демокрацията

За европейците демокрацията е основна ценност както на равнище ЕС, така и в собствената им страна. Мнозинството от анкетираните продължават да са доволни от начина, по който работи демократичният процес в ЕС (46%).

Процентът на българите, които са доволни от начина, по който функционира демокрацията в Съюза, е над средния за ЕС (52%).

eurobarometer2.jpg eurobarometer2.jpg

Нововъзникващи политически формации

Между 2013 г. и 2018 г. в държавите членки на ЕС, се появиха над 70 нови партии и политически съюзи, някои от които проведоха успешни кампании срещу политическото статукво. Това развитие се възприема като положително от мнозинството европейци.

Все пак 70% от анкетираните смятат, че не може да се постигне подобрение в политическата или икономическата сфера само с противопоставяне. В същото време половината от анкетираните в ЕС (50%) считат, че антисистемните партии или движения не представляват заплаха за демокрацията, докато малко повече от една трета (38%) са на противоположното мнение. 53% от гражданите са съгласни с твърдението, че новите партии и движения могат да намерят нови решения по-успешно от настоящите, а 56% вярват, че те могат да донесат реални промени.

eurobarometer3.jpg eurobarometer3.jpg

Данните за България са близки до тези в ЕС: 57% от анкетираните считат, че новите партии и движения могат да донесат реална промяна, а 52% са съгласни с твърдението, че те могат да намерят нови решения по-добре от сегашната политическа класа. По-ниски от средните са стойностите при нагласите на българите, че с противопоставяне може да се постигне подобрение в политическата или икономическа ситуация (55%) и че антисистемните партии или движения представляват заплаха за демокрацията (20%).
 

Графики: Евробарометър

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
И едновременно с това над 70% от българите не вярват в ползата от собственото им правителство. Това какво означава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
27601 човека от 550 милиона. Доста представително ще да е. Сигурно е направено в Париж, София и Берлин :)Изследването на Евробарометър е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Поредната лъжа на родните социолози лъсва: до преди месец-два се твърдеше, че българите са едни от най-големите еврооптимисти и 80% минимум вярват на ес, а днес се оказва, че числото е едва 54%, а вероятно и дори под 50% имайки в предвид лъжите на европейските социолози. В България има в момента има повече евроскептици отколкото от Великобритания, която напуска съюза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Setver
преди 5 години
Блаженни са вярващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още