Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

Над две трети от европейците са убедени, че страната им е извлякла ползи от Общността

Евробарометър: 54% от българите вярват в ползите от членството в ЕС

54% от българите вярват, че членството в ЕС е нещо добро, и 57% са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в Съюза. Това показва последното проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент и публикувано една година преди европейските избори през май 2019 г.

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът, борбата с тероризма и социалната защита. За България процентът на анкетираните, които считат че техният глас се чува в ЕС, е 44%, което е увеличение със 7 пр. п. в сравнение с 2017 г.

Изследването на „Евробарометър“ е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки.

Резултатите показват, че средно 60% от гражданите вярват, че членството на тяхната страна в ЕС е нещо добро, а над две трети от анкетираните (67%) са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС. Това е най-високият резултат, измерен от 1983 г. насам, се казва в прессъобщение на Европарламента.

48% вярват, че техният глас се чува в ЕС. Това развитие е започнало през втората половина на 2016 г., което вероятно е свързано с последиците от референдума за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Приоритетни теми за предизборната кампания

По време на предстоящата предизборна кампания европейците очакват от политиците да предложат решения за сигурността в най-широк смисъл, включително и по отношение на миграцията. В същото време въпроси, свързани с личния просперитет и благополучие, са еднакво важни за дневния ред.

49% от европейците посочват борбата с тероризма като приоритетна тема на кампанията, следвана от борбата с младежката безработица (48%), имиграцията (45%), икономиката и растежа (42%).

Около една трета от европейците определят като приоритет борбата с изменението на климата и опазването на околната среда (35%).

Насърчаването на правата на човека и демокрацията, както и социалната защита на гражданите на ЕС, са важни теми за 32% от анкетираните.

За българите приоритетните теми в следващите европейски избори са икономиката и растежът (57%), борбата с тероризма (49%) и социалната защита на гражданите (47%). След тях идват борбата с младежката безработица (44%), защитата на потребителите и безопасността на храните (37%) и имиграцията (35%).

Значимост на демокрацията

За европейците демокрацията е основна ценност както на равнище ЕС, така и в собствената им страна. Мнозинството от анкетираните продължават да са доволни от начина, по който работи демократичният процес в ЕС (46%).

Процентът на българите, които са доволни от начина, по който функционира демокрацията в Съюза, е над средния за ЕС (52%).

Нововъзникващи политически формации

Между 2013 г. и 2018 г. в държавите членки на ЕС, се появиха над 70 нови партии и политически съюзи, някои от които проведоха успешни кампании срещу политическото статукво. Това развитие се възприема като положително от мнозинството европейци.

Все пак 70% от анкетираните смятат, че не може да се постигне подобрение в политическата или икономическата сфера само с противопоставяне. В същото време половината от анкетираните в ЕС (50%) считат, че антисистемните партии или движения не представляват заплаха за демокрацията, докато малко повече от една трета (38%) са на противоположното мнение. 53% от гражданите са съгласни с твърдението, че новите партии и движения могат да намерят нови решения по-успешно от настоящите, а 56% вярват, че те могат да донесат реални промени.

Данните за България са близки до тези в ЕС: 57% от анкетираните считат, че новите партии и движения могат да донесат реална промяна, а 52% са съгласни с твърдението, че те могат да намерят нови решения по-добре от сегашната политическа класа. По-ниски от средните са стойностите при нагласите на българите, че с противопоставяне може да се постигне подобрение в политическата или икономическа ситуация (55%) и че антисистемните партии или движения представляват заплаха за демокрацията (20%).
 

Графики: Евробарометър

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 година
И едновременно с това над 70% от българите не вярват в ползата от собственото им правителство. Това какво означава?
3
 
1
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
27601 човека от 550 милиона. Доста представително ще да е. Сигурно е направено в Париж, София и Берлин :)

Изследването на „Евробарометър“ е поръчано от Европейския парламент и е проведено през април 2018 г. сред 27 601 души в 28-те държави членки.
4
 
6
 
2
преди 1 година
Поредната лъжа на родните социолози лъсва: до преди месец-два се твърдеше, че българите са едни от най-големите еврооптимисти и 80% минимум вярват на ес, а днес се оказва, че числото е едва 54%, а вероятно и дори под 50% имайки в предвид лъжите на европейските социолози. В България има в момента има повече евроскептици отколкото от Великобритания, която напуска съюза...
5
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Блаженни са вярващите.

Още от Европроекти
Община Пловдив строи компостираща инсталация за 9 млн. лева