Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Евродепутатите призоваха всички държави членки да приемат Истанбулската конвенция

До момента 11 страни от ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията

Евродепутатите призоваха всички държави членки да приемат Истанбулската конвенция

Снимка: ЕП

Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана в дебат с комисар Андрус Ансип в понеделник, съобщи Европейският парламент.

До момента 11 държави членки на ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Това са България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

По време на дебата с Европейската комисия огромно мнозинство от евродепутатите изразиха съжаление, че тези държави (сред които и България, която понастоящем държи ротационното председателство на Съвета) не разглеждат тази конвенция като най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените. 

Още по темата

Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста често се базира на погрешно разбиране и подвеждащи аргументи относно термина „социален пол“ (gender), използван в Конвенцията. Те призоваха Комисията и Съвета да предприемат реални мерки, за да може оставащите държави членки да ратифицират текста възможно най-бързо.

Някои евродепутати категорично се противопоставиха на това, което определят като идеологическа обремененост на текста и неговата дефиниция за социален пол. Те също така посочиха, че ЕС няма компетентност по въпроса, и призоваха за зачитане на вътрешния ред на всяко общество.

Комисар Андрус Ансип отново заяви, че Конвенцията има за цел предотвратяването на насилието над жените и няма никакви други скрити цели. Той изрази надежда, че държавите членки, които все още не са убедени в необходимостта от пълното прилагане на Конвенцията, ще вземат предвид основната ѝ цел: защитата на жените, жертви на насилие.

Пред БНР днес вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че преди ратификацията на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени.

Истанбулската конвенция беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влезе в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г.

Според Европейската комисия всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една на всеки двадесет е била изнасилена.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
7
 
7
преди 1 година
Имаме достатъчно законодателство за домашното насилие!

Ех, Европо!
БЛУДНИЦЕ ВАВИЛОНСКА!
МРЪСНИЦЕ СОДОМСКА !!!
3
 
9
 
6
lozkhris до: sdar
преди 1 година
Няма профилна снимка
Що? Ти като жена да не си бил жертва на домашно насилие?....
2
 
9
 
5
majnata до: sdar
преди 1 година
Ти да земеш да идеш на околовръстното , да ти наместят мисленето ... свиркаджжия !
0
 
10
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
шах и мат за Боце :):) няма да има кой да го погали, кой един чимбер да му шибне ...
1
 
14
 
3
преди 1 година
Конвенция? Не, благодаря.

Още от Европроекти
Подписани са договорите за строителен надзор на тунел "Железница"