Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Направихме едно добро председателство, отчете Борисов в Брюксел

Българите промениха атмосферата на Западните Балкани, заяви Жан-Клод Юнкер

Направихме едно добро председателство, отчете Борисов в Брюксел

Снимка: БТА

Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия, те ще я надградят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск след заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Борисов отчете „успешната работа на страната ни за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната“. „Имаме стабилен фискален резерв, валутен борд, 24% от БВП външен дълг, нисък дефицит. Изпълнили сме всички критерии. Ако сега измислят нови критерии, няма да честно“, коментира още министър-председателят.

Той коментира стартиралите проекти по приоритетите, върху които България работи активно през последните шест месеца. И заяви, че темата за инфраструктурната и дигиталната свързаност на държавите от Западните Балкани е отбелязала силен напредък. 

Още по темата

„Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако с днешния съвет не бяха постигнати резултатите за Република Македония и Албания, ако не беше постигнато споразумението между Гърция и Република Македония. Това дава перспектива за НАТО и ЕС и прави Западните Балкани много по-успешни“, подчерта още премиерът Борисов. Той посочи и подписването на днешната декларация между България и Гърция за завършването на проекта за интерконектора между двете страни като още един важен фактор в икономиката на региона.

Министър-председателят отбеляза, че страната даде силен старт по дебата за бюджет 2020 и за укрепването на банковия и паричния съюз. „Всички сме в една лодка, надявам се бързо и оперативно така да подготвим банковия съюз и еврозоната, че да се справим с новите предизвикателства“, каза още премиерът. Той отбеляза и усилията в сферата на социалната политика, дигиталната инфраструктура и др.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер поздравиха Борисов за „изключително успешното“ председателство на Съвета на ЕС. Те посочиха, че страната е свършила „забележителна работа“ по заложените приоритети, включително и по темата за европриобщаването и свързаността на страните от Западните Балкани.

Туск определи срещата на върха през май в София между лидерите на Европа и държавите от Западните Балканите като успешна и я нарече „политически пробив за региона“. „Аз бях скептичен, но Бойко беше много енергичен и много убедителен и, в крайна сметка, се оказа прав. Според мен е съвсем ясно защо срещата в София беше толкова успешна. Достатъчно е да попитате приятелите ни в Скопие и Гърция, че в София, а и преди срещата, постигнахме много конкретен политически пробив за региона“, заяви Доналд Туск.

Жан-Клод Юнкер също даде висока оценка за българския принос в резултатите по темите от дневния ред на Европа. „Ние работихме като братя. След срещата в София е факт, че българите промениха атмосферата на Западните Балкани, защото по време на лидерството на премиера Бойко Борисов европейската перспектива не остана само вероятност“, посочи още Юнкер.

Българският премиер заяви, че всички евролидери са го поздравили за добре охраняваната външна граница с Турция и България има нулев миграционен натиск. „Въпреки големите противоречия за това как да пазим Европа, стигнахме до крехък консенсус в Европа“, коментира той и изрази задоволство, че тезите, които България изложи на Европейския съвет, са приети.

„Темата сега е политическа, не миграционна. Вече има изградени системи, направи се много. Когато казваме за хот-спотовете, трябва да се намери решение как да работят“, коментира още премиерът. Той беше категоричен, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство с опазването на външната граница и справянето с миграционния поток.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
И какво точно направихте за България, не ми пука за Западните Балкани, те са *** повечето и не заслужаваха такова внимание, какво конкретно направихте за българите за бизнеса в България, някъкви лобиски постижения не виждам, бла бла. Отклонихте се от важните за българите теми, както неподготвен ученик спипан по долни гащи на изпит бяга към по-лесното. Аз не съм доволен от свършеното, от мен оценка слаб 2!
3
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Портиер се потупва сам по рамото... каква жалка картинка!

Още от Европроекти
Екоминистерството ще търси финансиране за електромобили